Почетоха с литургия Доростолските мъченици в Силистра

Литургията бе отслужена от Доростолския митрополит Амвросий

Почетоха с литургия  Доростолските  мъченици в Силистра | StandartNews.com

Света литургия в  прослава на 21 Доростолски мъченици бе отслужена в Силистра. Църковният  ритуал бе отслужен от Доростолския митрополит Амвросий в катедралния храм „Свети Свети Първоапостоли Петър и Павел“.

Най-новият празник от календара на  православната ни църква започна в събота с Всенощно бдение с петохлебие и продължи в деня, обявен от Светия синод  за Събор на Доростолските мъченици. Гости на събора бяха Русенският митрополит Наум, Елистинският и Калмицки митрополит Юстиниан от Русия, епископ Йероним – викарий на Румънския патриарх Даниил, духовници от България, Румъния, миряни от страната и Силистра.

Съборът в прослава на доростолските мъченици   се чества за първи път  през 2016 година. Тогава пратриарх Неофит сам отслужи  литургията  в памет на  първите християни по нашите земи, станали мъченици  за вярата.  От тогава ритуалът стана традиция на църквата и  той се отслужва в храма в Силистра, където се пазят мощите на Свети Даси Доростолски, дарени на България от папа Йоан-Павел Втори по време на осещението му у нас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай