Пищна Олелийня тръгва в Габрово

"Правете карнавал, а не война" е мотото на тридневната веселба

Пищна Олелийня тръгва в Габрово | StandartNews.com

"Правете карнавал,  а не война" е мотото на тридневната веселба

Ще оживеят старите баш габровски зевзеци - Нуньо с куклите, Дядо Миньо Попа, великият Марко Каварадоси, Керката-музиканта, търговецът и веселяк Оката
 

От 17 до 19 май Габрово се превръща в сцена на пъстроцветно карнавално шествие, музикални спектакли, изложби и богата културна програма, обединени под мотото "MAKE КАРНАВАЛ,  NOT WAR" ("Правете Карнавал, а не война"). Градът ще озари своите улици и площади с безброй костюми, усмивки и веселба. 

Карнавалът ще започне с "Уличка на Чудесата", където най-малките габровчета от всички детски градини ще забавляват с уникални представления. За втора поредна година Община Габрово и Център за работа с деца "Габровските Смехоранчета" организират това незабравимо събитие, отделно от голямото шествие вечерта, което изцяло е посветено на децата. Главната цел е да се даде възможност на малчуганите да бъдат главни герои на карнавала.

В този ден на веселие улиците ще оживеят с необичайни и забавни костюми, изпълнени с детска радост и енергия. Тази година публиката ще има възможност да види и най-габровския обичай - Олелийня, откъдето се заражда големият и пищен Габровски карнавал.

Своите костюми и дегизировки участниците ще показват преминавайки по централната градска улица "Радецка"- от църквата "Успение на Пресвета Богородица" до площад Първи май при най-старата градска кула, където ще представят на сцена различни картини, свързани с габровските шеги, за да се знаят, пазят и предават. 

Смехоранчетата казват, че на площада до тази кула ще има пазар с лакомства, а продавачи в пъстри дрехи, ще се пазарят с гости и малчугани. Ще стане площадно веселие с пишман артисти, ще оживеят старите баш габровски зевзеци - Нуньо с куклите, Дядо Миньо Попа, великият Марко Каварадоси с голямата шапка, Керката-музиканта, търговецът и веселяк Оката; ще има смешници, художници, циркаджии, продавачи на песнопойки, ще дойдат "Балканджии", "Контета и Кокони", "Градоначалници", "Вариклечковци", а "Бай Ганьо и неговата челяд" няма да пропусне да са пазари за някой шекер. Там ще са още "Габровските смешници и плашила", "Вестникарчета" и "Чужденците". 

Карнавалното шествие и веселие ще открие "Градската духова музика". Те ще заемат място на сцената и посрещат всяка карнавална група, ще вдигат такава олелийня, че да ги чуят чак в съседно Севлиево. 

Няма писмени доказателства кога точно се е провел първият масов габровски карнавал, но е известно, че всичко започва още през ХтХ в. с едно шумно, весело шествие на маскирани хора, известно ни като Олелийня. Оттогава насам, вече над сто години в средата на месец май в Габрово се провежда масовото карнавално шествие. 

За подготовката, традициите и тазгодишните акценти на събитието "Стандарт" разговаря с режисьора на мащабното събитие - Светослав Славчев, познат на габровци като актьор, обществена личност и двигател на различни културни събития.

 

Режисьорът Светослав Славчев:

По-важно е да се смеем, вместо да се бием

- Каква е Вашата роля и лична история с Карнавал Габрово, г-н Славчев?

- Замислям се, че аз всъщност съм доста свързан с този карнавал от много време. Може би нещото, което първо трябва да спомена е, че съм кореняк габровец. И това, което много ме радва е, че през всички тези години карнавалът винаги се е правил от габровци - първо от бащата на Карнавала, както наричаме Слави Бонев, след него от Иван Минчев. За мен карнавалът не е просто събитие, а част от моята история. Досегът ми с него е първо като участник, в последствие ме поканиха да помагам в екипа и едва след това поех официално режисьорските отговорности. Щастлив съм, че работя в екип с много талантливи хора, за да гарантираме, че всичко протича гладко и събитието е на ниво.

- За какво трябва да внимаваме на Карнавал Габрово 2024?

- Тази година карнавалът е под мотото "Make Карнавал, not war", за да покаже, че Габрово може да бъде столица на мира, използвайки силата на хумора и сатирата. Ще представим над 70 карнавални картини и 25 макета, изпълнени с много цвят, музика, танци, сатира и хумор. Темите на картините варират от политически до обществени и световни въпроси, изразявани през хумора и изкуството. Замислили сме много пъстър карнавал, ще се радваме на хиляди участници от цяла България, включително и от китайския град Тцюнджоу. Не сме пожалили и политическата сатира, като сме се опитали да бъдем обективни да няма някой пропуснат и "засегнат" от този факт. Често обичам да се шегувам, че ако някой го няма в карнавала, значи го няма и в живия живот или в политиката.

- Какво е специалното в тазгодишния карнавал?

- Може би знаете, а може би не, но нашият карнавал има една особена способност - да предсказва - Тръгнахме от "Маски горе", минахме "Между Изтока и Запада", казахме и "Кот доди, гад доди" и видяхме всички какво се случи последните години. Ние ясно си даваме сметка за  този факт, затова тази година акцентът е върху мира. Искрено се надявам отново мотото на Карнавала да бъде пророческо. Ще има много картини, посветени на войната и нейните последици, във всички форми и проявления, но и такива, които ще ни разсмеят до сълзи и ще ни накарат да се замислим. Искаме да покажем, че е по-важно е да се обичаме и да се смеем, вместо да се мразим и да воюваме.

- Как публиката може да се включи в карнавала?

- Насърчаваме всички да се включат активно! Може да са с маски, да се обличат в карнавални костюми, да танцуват, да пеят и най-вече да се забавляват. А от 2017 година насам винаги в Карнавала има и конкурсна част, в която хората сами организират и представят свои картини. Когато те имат пълната свобода да са в ролята на сценаристи, режисьори, художници, сценографи, текстописци, хореографи, актьори, виждаме, че могат да бъдат много креативни и резултатът е страхотен.  Освен карнавалното шествие, което се провежда в съботния ден, има и богата програма от съпътстващи събития, както казваме - за всеки по нещо: концерти, изложби, ателиета, игри за деца, които започват още в петък и продължават и в неделя. 

- Каква е Вашата мечта за карнавала?

- Мечтаният карнавал е той да бъде различен, всяка година да представя нещо ново. Не трябва да се успокояваме с това, което сме постигнали , а по-скоро да искаме още по-силно то да върв напред и да става още по-значимо. Мечтаният ми карнавал е този, който кара хората да се усмихват, да се включват, както и да се замислят, защото зад усмивките и шегите винаги искаме да кажем и по някоя истина.  Не в мечтите, а по-скоро в плановете за бъдещето виждам карнавалът как се разраства, с едни големи макети, не просто движещи се, а самите те да са пластични, да име още повече музика, цвят, настроениеЕ Но какъвто и да бъде, той трябва да е очакван, искан и оценяван от хората. 

- Какво послание иска да изпрати карнавалът към участниците и зрителите?

- Габровският карнавал не е просто празник, а символ на свободния дух, на смеха и на хумора. Той е платформа за изява на творчеството и единството. Посланието към всички е да се включат активно, да се забавляват и да се изразят по творчески начин. 
Каним всички.  Дай Боже времето да е с нас и да се насладим на подготвеното в пълния му блясък. Очакваме ви на 18 май! 


 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай