Пари за "Колежа" – само ако е общински

Сегашната концесия трябва да бъде прекратена, обсъдили сме го с кмета Здравко Димитров, каза Борисов

Пари за "Колежа" – само ако е общински | StandartNews.com

Пари за ремонт на стадион "Христо Ботев" в Пловдив, известен като „Колежа”, ще бъдат отпуснати, но само ако общината отново влезе във владение на спортното съоръжение. Това заяви премиерът Бойко Борисов в интервю за в. „Марица” малко преди извънредното заседание на министрите днес. Борисов уточни, че в момента се търси законен начин за прекратяване на концесията, за да може Общинския съвет да поиска официално помощ от държавата.

В присъствието на Борисов и на министъра на младежта и спорта Красен Кралев, феновете на "Ботев" получиха уверение през лятото на 2019 г., че ремонтът на стадиона ще започне. До момента обаче старт не е даден.

"Аз моя ангажимент ще го изпълня, каквото съм казал, ще стане. Стадион "Христо Ботев" ще бъде построен, защото съм обещал. Ще осигурим парите, но при едно условие - стадионът да е общински. Вече сме обсъдили това с кмета Здравко Димитров. За да се случи всичко, сегашната концесия трябва да бъде прекратена. Видя се, че собственикът на "Ботев" не можа да построи стадиона. Така е с бизнеса - ако хвърли 20 или 30 милиона, първи смята как ще си ги върне. Ясно е, че при сегашния интерес към футбола, това не може да стане от билетите", заяви Борисов пред в. „Марица”.

Вижте какво още каза Борисов пред в. „Марица”:

РУСИ ЧЕРНЕВ, главен редактор на в. "Марица"

- Г-н Борисов, в Пловдив днес се готвят поредните протести срещу забавеното строителство на стадион "Христо Ботев". Инициаторите настояват всички страни да изпълнят ангажиментите, които се поеха по време на срещата и рестарта на строителството през август, на която и вие присъствахте. Как ще коментирате?

- Живеем в демокрация и всеки е свободен да протестира. Аз моя ангажимент ще го изпълня. Каквото съм казал, ще стане. Стадион "Христо Ботев" ще бъде построен, защото съм обещал.

Ще осигурим парите, но при едно условие - стадионът да е общински. Вече сме обсъдили това с кмета Здравко Димитров. За да се случи всичко, сегашната концесия трябва да бъде прекратена. Видя се, че собственикът на "Ботев" не можа да построи стадиона. Така е с бизнеса - ако хвърли 20 или 30 милиона, първи смята как ще си ги върне. Ясно е, че при сегашния интерес към футбола, това не може да стане от билетите.

- Как ще бъдат отпуснати парите и не смятате ли, че това ще предизвика реакции сред другите клубове?

- Първо юристите трябва да намерят законово решение за прекратяване на сегашната концесия, за да не се влиза в съдебни дела. После Общинският съвет трябва да вземе решение за строителството и да поиска помощ от държавата. Ще осигурим парите, а общината ще построи стадиона. После може да го отдаде на футболния клуб под наем. Това е единственият начин стадионът да стане с държавна помощ.

А за реакциите - сигурен съм, че ще има хейт, но дано е по-малък. Аз лично смятам, че Пловдив има по-голяма нужда от нов мост над Марица и Околовръстно шосе, защото градът се разраства и се задъхва. Но съм такъв - когато съм обещал нещо, го правя. Не мога да се отмятам като другите и затова хората ми вярват. Знам, че ще има реакции и от другите клубове. Наскоро се срещнах с президента на Локомотив Пд Христо Крушарски. Там също ще помогнем. Лошото е, че футболът не се управлява ефективно и клубовете не могат да се издържат. Макар че Лудогорец показа как когато собственикът лично държи нещата под контрол и се интересува за какво се харчат парите му, клубът върви нагоре и се самоиздържа. Точно обратното е в Левски - през две-три години сменят собствениците, всеки сезон въртят по два отбора и пак не вървят. Футболът може да се издържа сам, но се иска работа. Преди години като младеж идвах в Пловдив за гостуванията на Левски и помня пълните стадиони. Входовете оставаха отворени до средата на първото полувреме, за да могат да влязат всички. Нямаше и едно свободно място. Ако се прави продукт, ако хората се върнат по стадионите, клубовете ще печелят.

- Като помагате на "Ботев", не рискувате ли напрежение със софийските клубове?

- Аз си обичам Пловдив, макар че помагам и на другите. Като говорим за футбол, ясно е, че той не се прави в центъра на София. Там родителите са богати, не искат децата им да се мъчат по стадионите. Дори най-добрите софийски футболисти през годините са от покрайнините. В Пловдив е друго. Тук винаги се раждат големи таланти.

- Слабост ли ви е Пловдив?

- Да. Не случайно два пъти съм депутат от Пловдив. Държавата направи много за града през последните години. Всички виждат как Пловдив се промени. Центърът е като кукла. Ще продължаваме да помагаме, но и общината трябва да надгражда над направеното със собствени проекти и сили.

- С решение на министерски съвет Околовръстното на Пловдив и връзката с пътя за Истанбул стана обект с национално значение. Кога ще бъде разширено и достроено шосето?

- Работим сериозно по този проект. Съвсем скоро ще бъде завършено кръговото на Асеновградско шосе и продължаваме с югоизточния обход и връзката с пътя за Истанбул.

- Как ще коментирате ситуацията в Пловдив след изборите и първите действия на новия кмет Здравко Димитров?

- Ситуацията е добра. Справихме се отлично на изборите и ги спечелихме убедително. В Пловдив ГЕРБ е първа политическа сила с огромно предимство пред основния си опонент БСП. Вярвам, че Здравко Димитров ще е добър кмет.

- В Общинския съвет обаче личи известно напрежение, дори и в групата на ГЕРБ...

- Това си е работа на местните структури. Да седнат и да се разберат как да работят за Пловдив.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай