Отходни води в язовир

Туристически комплекс мърси водата

Отходни води в язовир | StandartNews.com

Туристически комплекс мърси язовир. Яз. „Цонево” е замърсен с битово-фекални води, става ясно след проверка по подаден сигнал на територията на село Дебелец, община Дългопол. В близост до язовира се намира туристически комплекс, който се оказва, че изхвърля отпадъците си води директно във водоема. Местни жители са притеснени от ситуацията там, разкри Нова тв.

Сигнал за замърсяването подава Васил Кирилов. „Тъй като досега язовирът беше на по-високо ниво, тръбите не се виждаха. Канализацията им за мръсна вода беше покрита. Сега обаче водата се оттегли, канализацията остана на сухо и вече се вижда. На места е повредена”, разказа той.

 

Експерти от Басейнова дирекция „Черноморски район“ (БДЧР), Регионалната инспекция по околна среда (РИОСВ–Варна) и Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) са извършили обход около крайбрежието на яз. „Цонево”. На място е констатирано, че шахтата за отпадъчни води е бетонирана и не може да бъде отворена. В близост е открит бутон, чрез който се включва помпа. С нея по тръба и монтиран към нея пожарникарски шланг, дълъг около 15м. се изхвърлят отпадъчните води в сухия ръкав на яз. „Цонево” в храстовидна растителност. На мястото на заустването се усеща неприятна миризма на битово – фекални води.

На дружеството наемател е направено предписание незабавно да демонтира помпата и да премахне пожарникарския шланг, както и тръбата преди него, след което в срок до 17.08.2020 г. да уведоми РИОСВ–Варна. Представителят на фирмата е отказал да получи протокола.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай