Оригиналната скица на герба на София ще бъде изложена в Централни хали на 17 септември

С поредица от събития в емблематичната сграда ще бъде отбелязан Деня на София

Оригиналната скица на герба на София ще бъде изложена в Централни хали на 17 септември | StandartNews.com

Едно от най-ценните художествени произведения, свързани с историята на столицата – проектът на герб на София - ще бъде изложен на 17 септември във възстановената от Kaufland България еблематична сграда на Централни хали. На сутеренния етаж  в обособеното пространство за култура и археология всички жители и гости на столицата ще могат безплатно да видят оригиналната скица за герб на София, дело на художника Харалампи Тачев. Скицата е част от постоянната експозиция на Регионален исторически музей – София и за първи път напуска музея, за да гостува в Централни хали.

По повод 17 септември, Деня на София, като един от символите на столицата Централни хали ще са домакин на поредица от събития– разкази и беседи за града, изложба, вдъхновена от културното наследство на София, незабравими преживявания, автентични родни вкусове и уникални реликви.

Празничната програма започва още днес, 11 септември в 19 часа, с историческата беседа „Първите в София“, водена от Виктор Топалов от Бохемска София. Той ще разкаже повече за хората, местата и събитията, останали в историята като „първи“ в столицата след Освобождението. По време на събитието участниците ще научат любопитни факти и истории за първия трамвай, първото европейско кафене, първата театрална сграда, първия дом на Народното събрание, първия кмет, първата болница, първото училище, първия градоустройствен план, първата електрическа крушка, първият телефон и други.

На 12 септември от 19 часа ще бъде открита изложбата на Регионалния исторически музей – София „Истории зад фасадите“. Експозицията представлява своеобразен разказ от лични истории за хората, построили и живели в едни от най-емблематичните къщи в София. Те са не само обект на архитектурна стойност, а представят безценното културно наследство на града. Сградите притежават художествени качества и са съхранили спомени от миналото на живелите там личности, архитектите и строителите дали им живот, както и различни исторически събития, случили се в пространството на всяка от тях. Личните истории са събрани от наследниците на тези хора, като чрез тях екипът на музея успява да запази градската памет на София, вярвайки, че за да се запомни историята – първо трябва да бъде разказана.

Кулминацията на отбелязването на Деня на София в Централни хали ще е на самия 17-и септември. Освен експонирането на оригиналния проект на герб на София, на всички гости на емблематичната сграда от Kaufland ще предложат безплатна виртуална „Разходка из Древна Сердика“. От 10 до 22 ч. посетителите ще могат да се потопят в античната атмосфера на града, чрез иновативно VR преживяване. От 19:00 часа предстои и представянето на проекта „Истории зад фасадите“ на Регионален исторически музей – София, по време на което всички гости ще научат повече за емблематичните сгради и лични истории, представени в изложбата.

Паркингът на Централни хали пък ще се превърне в автентичен „Фермерски ПазарЪ“, на който ще бъдат изложени фермерски плодове и зеленчуци, варива, ядки и тахани, месни, млечни и пчелни продукти, хляб и печива, крафт щоколад, напитки и др.. Пазарът ще очаква посетителите си между 10 и 18 часа.

Допълнителна информация за културната програма на „Сцена Централни хали“, както и детайли за предварителна регистрация за отделните събития ще бъде регулярно публикувана на www.sofia-hali.bg и в социалните мрежи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай