Оперерираха бебе с по 6 пръста на ръцете и на краката

Състоянието, известно като полидактилия, е изключително рядко и лечението му е само оперативно.

Оперерираха бебе с по 6 пръста  на ръцете и на краката | StandartNews.com

Бебе с 6 пръста на всеки крайник бе успешно оперирано в университетската болница „Дева Мария“ в Бургас, съобщи днес информационния портал Флагман.бг. Състоянието, известно като полидактилия, е изключително рядко и лечението му е само оперативно. Бургаската болница „Дева Мария“ е една от малкото,в която се извършвали такива операции, благодарение на ръководителя на клиниката по ортопедия- акад. проф. д-р Борислав Владимиров.
 Оперираното двумесечно бебе имало допълнителен пръст и на ръцете, и на краката. Случаят бил сложен, тъй като три от допълнителните пръстчета били с оформени стави. Проф. д-р Владимиров оперирал само пръстите на двете ръчички, а след тригодишна възраст на детето щели да се оперират и крачетата.
„Многопръстието не е козметичен проблем, тъй като допълнителните пръсти създават функционални затруднения. Стандарт е пръстчетата на ръчичките да се отстраняват възможно най-бързо, а на крачетата да се изчаква тригодишна възраст, за да се проследи развитието на костите“,обяснява светилото в ортопедията акад. проф. д-р Владимиров. Той уверява родителите, че възстановяването в ранна възраст е изключително бързо и нетравмиращо и не трябва да се колебаят да потърсят специалист при наличие на подобен проблем при децата им.
 В последно време в университетската болница „Дева Мария са зачестили случаите на плоскостъпие, което съвременната медицина също лекувала успешно.Спасението от тежкото плоскостъпие е т.нар. операция на Моска, която се прави единствено в СБАЛ по ортопедия в Горна баня и в бургаската УМБАЛ „Дева Мария”, посочва акад.проф. д-р Владимиров.Според него  препоръчително е оперативното лечение да се направи преди да се появи болка в краката, ако родителите забележат, че детето стъпва с цяло ходило на земята. Най-добрият период за интервенцията бил между 10-ата и 12-ата годишнина на детето, защото тогава ходилото е все още еластично и може да се коригира.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай