Официално посещение на делегация от Стара Загора в Крушевац, Република Сърбия

Старозагорските представители са поканили домакините на официално посещение на Празника на Стара Загора - 5 октомври

Официално посещение на делегация от Стара Загора в  Крушевац, Република Сърбия | StandartNews.com

По случай Видовден – Денят на града, кметът на Крушевац Иван Манойлович даде прием за делегациите на побратимените градове, дошли да уважат празника. Гости на него от българска страна бяха зам.-кметът на Община Стара Загора Павлина Делчева и зам.-председателят на Общински съвет Стара Загора Антон Тонев.

Кметът и председателят на ОбС Драгана Баришич поздравиха гостите и благодариха, че са дошли да отпразнуват Деня на града и да покажат уважение към Крушевац и всички граждани. „Чрез събитието Видовден възраждаме спомените на нашите предци, за да можем ние, техните потомци, да се радваме на живота и свободата, за които сме се борили през цялата история.  Крушевац е град, отворен за сътрудничество и ние сме особено щастливи да отворим вратите си за вас, братя и сестри, и искаме сътрудничеството между нашите градове да се развива и подобрява още повече, с цел запазване на искреното и стабилно приятелство на нашите градове и нашите народи“, подчерта Иван Манойлович.

„В разговор със Словенската делегация се роди идея за побратимяване с Община Залец, където се произвежда 80% от хмела в Словения и се намира единствения бирен фонтан. В Крушевац пък ни посрещнаха изключително топло, оказа се, че и кметът на Стара Загора Живко Тодоров е добре познат и получи сърдечни поздрави. Очакваме обратно посещение по случай Празника на Стара Загора“, заяви Антон Тонев.

Като част от програмата на проявата „Видовден 2024“, след приема, гостите са присъствали на откриването на изложбата „Косовската бойна история на Сърбия“, подготвена от Военния музей в Белград в нашия Национален музей. Тя беше открита от министъра на отбраната Братислав Гашич.

В днешния ден предстои церемония по полагане на венци в памет на косовските герои. Там се очаква делегацията да се срещне с президента на Република Сърбия Александър Вучич.

Част от празника са били още Жалец (Словения), Рмник Вълча (Румъния),  Липецк (Руска Федерация) и Биелина (Република Сръбска).

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай