Обновяват старозагорския зоопарка с европейски средства

. Договорът, който вече е подписан, е за малко над 4,1 млн. лв., от които повече от 2,4 млн. лв. са съфинансиране от „Европейския фонд за регионално развитие“ по оперативната европрограма „Региони в растеж“ 2014-2020

Обновяват старозагорския зоопарка с европейски средства | StandartNews.com

Проектът за реконструкция и обновявана на старозагорския зооопарк е  получил одобрение за финансиране от „Фонд за устойчиви градове“, съобщиха от общината. Договорът, който вече е подписан, е за малко над 4,1 млн. лв., от които повече от 2,4 млн. лв. са съфинансиране от „Европейския фонд за регионално развитие“ по оперативната европрограма „Региони в растеж“ 2014-2020“. След сключване на договора с фирмата, спечелила обществената поръчка, обновяването на зоопарка ще стартира официално идния месец.  Срокът за изпълнение е 18 месеца, но при хубаво време строителните работи може да свършат и по-рано“, прогнизира старозагорският градоначалник Живко Тодоров, който вече бе номиран за трети мандат.
   Докато трае ремонта зоопаркът няма да работи, а животните ще бъдат подслонени временно на други места. Реализацията на проекта, който ще подобри цялостното състояние на зоната на зоопарка в съответствие със световните стандарти за отглеждане на животни.Предвижда се изграждане и на учебен център с експозиционна част. 
   Проектът включва още и подновяване на външната ограда на градината, рехабилитация на съществуващите алеи за разходка и изграждане на нови, нови санитарни възли и други. Всички защитни огради около клетките ще бъдат обновени по единен архитектурен детайл от дървесна конструкция в съответстие с естествената среда на животните.
  Зоопаркът, който се намира в сърцето на най-големия парк в града – „Митрополит Методий Кусев“, е създаден през 1957 и е вторият в страната, след Софийския - на площ от 70 дка с над 400 животни, от 80 вида, от почти всички континенти. 
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай