Обновеният Музей на пещерите в Чепеларе отваря врати

Обособено е и помещение за сувенири

Обновеният Музей на пещерите в Чепеларе отваря врати | StandartNews.com

Изцяло с нов дизайн отваря врати единственият в Югоизточна Европа Музей на пещерите. Официалното откриване е на 12 октомври в сградата на музея на родопския карт в Чепеларе.

Музеят на Родопския карст, който е уникален по рода си и е единственият музей на пещерите в Югоизточна Европа, е с изцяло нов дизайн. Реконструкцията на музея обхвана всички помещения на сградата, като бе запазено функционалното им предназначение. Промяната след изграждането на нова декорация, имитираща карстова пещера с отливки и други материали от скулптурната техника, е изключително впечатляваща и атрактивна. Обособено е помещение за сувенири. Пространството в централната зона на музея е преустроено в мултимедийна зала.

Ремонтът на музея е част от дейностите по проект „Интегриран подход за развитие на културни и природни обекти в Чепеларе, България и Просочани, Гърция“ (INTEGRA_TOUR), Договор за БФП № В2.6с.01/31.08.2017 г., който се финансира по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция - България 2014-2020. Целта на проекта е да съхрани и подобри местната култура, паметници и природни туристически ресурси и да популяризира форми на туризъм, които осигуряват възможности за взаимодействие между туристите и местните жители, както и да подобри разбирането на различните култури, обичаи, начин на живот, традиционни знания и вярвания.

В изпълнение на дейностите по проекта, оборудването в музея също е изцяло обновено. Музейните експонати са разположени и аранжирани върху съвременни нови стъклени шкафове, изложбени маси, полици и витрини.
Част от оборудването по проекта са уред за холограмно изображение и модулна сцена с покривна конструкция, снабдена с прожектори и озвучителна система. Сцената е разположена на пл. „Олимпийски“, в центъра на град Чепеларе и  ще служи за изнасяне на беседи и провеждане на различни мероприятия на открито.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай