Област Видин с мерки срещу катастрофите

По-малко инциденти на пътя отчете заседанието на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата

Област Видин с мерки срещу катастрофите | StandartNews.com

Днес се проведе заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата, председателствано от заместник областния управител Лъчезар Попиванов. На заседанието освен членовете на комисията, присъстваха и д-р Милена Марков и Мария Крумова – представители на държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“.

В началото на срещата бе приет актуализиран Правилник за организацията и дейността на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата -  област Видин.

Представен бе анализ на състоянието на пътнотранспортната обстановка на територията на Област Видин през месец юли, август и септември на 2019г. По данни, докладвани от началника на сектор „Пътна полиция” – Видин Владимир Герасимов, на територията на областта през посоченото тримесечие са регистрирани общо 125 пътнотранспортни произшествия, при които 1 лице е загинало и 26 са ранени. В сравнение със същия период на 2018г. оперативната обстановка по безопасността е с подобрени показатели по отношение на загиналите лица. Герасимов информира присъстващите за кампании, насочени към ограничаване на причините и условията за ПТП, които са проведени на територията на област Видин през изминалото тримесечие. Той  докладва за предприетите мерки по безопасното придвижване на учениците във връзка със стартиралата нова учебна година. Стана ясно, че Областна дирекция на МВР е създала необходимата организация за засилване на полицейското присъствие в районите на училищата и детските градини, особено в часовете преди началото и в края на учебния ден. Герасимов информира за започнала кампания за превантивни беседи в училищата.

Началникът на Областен отдел „Автомобилна администрация” – Видин докладва за извършените през юли, август и септември крайпътни проверки на ППС и за установените от контролните органи нарушения и приложените административно-наказателни мерки. Уточнено бе, че през отчетния период са извършени проверки на 39 бр. автобуси, превозващи ученици, като са дадени 11 бр. предписания относно привеждането им в състояние, съобразно нормативно установените изисквания.  

От Регионалното управление на образованието - Видин представиха планираните и предприетите мерки от РУО за подобряване безопасността на движението по пътищата.

Представителите на общините от област Видин представиха анализ на постигнатите през последното тримесечие резултати от предприетите действия във връзка с безопасност на движението по пътищата.

На провелото се заседание на Областна комисия по безопасност на движението по пътищата бяха обсъдени действия на областно ниво за повишаване на безопасността на движението по пътищата:

  • изпращане на обратна връзка към Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ относно предприетите мерки за подобряване дейността на областните комисии по БДП;
  • представяне в ДАБДП на разработената от областните администрации система от мерки за БДП;
  • проследяване и докладване на изпълнението на мярка 3.8 от Решение 16/17.01.2019 г. на Министерски съвет;
  • предприемане на координационни действия за оценка на състоянието на хоризонталната маркировка и вертикална сигнализация на територията на област Видин;
  • организиране провеждането на съвместни регионални учения със засилен интензитет от Пътна полиция, Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, Центровете за спешна медицинска помощ, Български червен кръст;
  • подготовка на предложения по подготвения от ДАБДП аналитичен доклад за състоянието на безопасността на движение по пътищата;

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай