Няма нови случаи на АЧС и във Врачанско

Това съобщи директорът на ОДБХ-Враца д-р Милчо Костурков на заседанието на областната епизоотична комисия

Няма нови случаи на АЧС и във Врачанско | StandartNews.com

Под ръководството на областния управител на Враца Малина Николова се проведе заседание на Областната епизоотична комисия. В заседанието участваха представители на Областната дирекция по безопасност на храните, Областна дирекция на МВР-Враца, РДПБЗН-Враца, РЗИ–Враца, Ловно-рибарско сдружение-Враца, Регионална дирекция по горите-Берковица и държавните горски стопанства на територията на областта.

„Няма констатирани нови случаи на болестта Африканска чума по свинете на територията на област Враца, независимо от факта, че сме заобиколени като област от огнища на заразното заболяване. Липсата на положителни проби за АЧС и трихинелоза в нашата област се дължи на изпълнението на мерките за биосигурност и ефективната работа на представителите на държавните горски стопанства в санитарните зони“, заяви  директорът на ОДБХ–Враца д-р Милчо Костурков.

Удължен е срокът за групово ловуване на дива свиня в цялата страна до 31 януари 2020 г. Целта е максимално редуциране на популацията на дива свиня във всички ловностопански райони на страната. Отпада забраната за лов в територии, в които е установена дива свиня с наличие на вируса на АЧС. Ловните дружинки следва да спазват стриктно мерките за биосигурност.  

Областният управител Малина Николова обяви, че Министерство на земеделието, храните и горите изготвя План за контрол, управление при кризи и предотвратяване разпространението на АЧС на територията на Република България за 2020 г.
Тя добави, че като дейност трябва да бъде възобновено почистването и третирането с виросуцидни препарати по пътните отбивки и местата за почивка по републиканската пътна мрежа.

Относно мерките за превенция и биосигурност, директорът на РЗИ–Враца д-р Кети Ценова разясни, че препаратите за дезинфекция следва да се употребяват според изискванията и дадените предписания от производителя.
„Някои от препаратите действат срещу вируса само при определени условия на прилагане върху чисти повърхности без биомаса. Налага се стриктно спазване на указанията за използване на препаратите, за да имат ефект срещу вируса“, заяви д-р Ценова и настоя за провеждането на допълнителна разяснителна кампания сред ловните сдружения.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай