Нови експонати обогатяват Музея на бойната слава в Ямбол

Артилерийски верижен влекач и бронирана разузнавателна машина са най-новите експонати във фонда на ямболския Музей на бойната слава

Нови експонати обогатяват  Музея на бойната слава в Ямбол | StandartNews.com

Артилерийски верижен влекач и бронирана разузнавателна машина са най-новите експонати във фонда на ямболския Музей на бойната слава. Това съобщи Радио Стара Загора. Машините са дарени от Министерство на отбраната и от днес са експонирани в дворното пространство на музея. Артилерийският верижен влекач АТС 59Г е бил на въоръжение в поделение 38210 (20 артилерийски полк) Ямбол, което ямболци превърнаха в атрактивен Музей на бойната слава. С влекаче е била транспортирана на 152-милиметровата буксирна гаубица Д-20. Бронираната разузнавателна дозорна химическа машина БРДМ – РХР пък е използвана за радиационно и химическо разузнаване в поделенията на Българската армия. Именно с този тип машини е обхождан и разузнаван района на атомната електроцентрала в Чернобил за радиоактивно заразяване след аварията през 1986 г.
  До края на месеца се очаква в Ямбол да пристигнат и други два машини от безвъзмездното дарение на военното министерство – танков мостопоставач МТУ с дължина 15 м и тонаж от 36 т, също и танков влекач ТВ-55М.
Фото Радио Стара Загора
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай