Неделя,

Нощ на прилепите организират в столичния зоопарк

От: Стандарт -
A
A
A

В неделя от 15 часа в столичния зоопарк ще се проведе второто за София събитие, част от 23-та Европейска нощ на прилепите, съобщиха организаторите от Фондация "Наука за природата".
 
Събитието се организира съвместно с "Фортис Визио" и Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН.
 
Гостите ще имат възможност да участват в образователни дейности, чрез които ще разберат защо прилепите са супергероите на природата. Те ще научат какво да правят, ако в дома им попадне прилеп, пише Канал 3. За най-малките посетители са предвидени много изненади, както и различни работилници, в които те ще могат да рисуват и оцветяват, да си направят сами маска на прилеп, самите те да бъдат нарисувани като прилепчета или да се включат в играта "Загадките на кафявото прилепче".
 
Ще бъде направена и демонстрация на работа с детектор за прилепи, чрез който ще се провери какви видове прилепи се срещат на територията на зоопарка, както и да се чуят звуците, които те издават.
 
Организаторите напомнят, че прилепите са бозайници, не са гризачи, въпреки че външно приличат на такива и някои хора ги наричат "летящи мишки". Те унищожават огромни количества насекоми, много от които са вредители. Едно малко кафяво прилепче, което тежи около 5 г, изяжда 3000 насекоми на вечер и само за един час може да изяде 1200 комара. Най-старият прилеп, чиято възраст е установена от човека, е на над 41 г.
 
В България се срещат 33 от 35-те вида прилепи, обитаващи Европа.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички