Ниски нива на замърсяване на въздуха в Ст.Загора

За трета поредна година Община Стара Загора отчита ниски нива на замърсяване от фини прахови частици в атмосферния въздух

Ниски нива на замърсяване на въздуха в Ст.Загора | StandartNews.com

Днес в сградата на Общинска администрация Стара Загора се проведе заседание на Програмния съвет за оценка и управление качеството на атмосферния въздух към Община Стара Загора. На заседанието беше обсъден и приет отчет за изпълнение през 2019 год. на „Актуализирана програма за намаляване на вредните емисии в атмосферния въздух (ФПЧ10) и достигане установените норми на територията на град Стара Загора“.

В резултат на изпълнение на мерките, заложени в Програмата, са постигнати значителни резултати по намаляване на емисиите от фини прахови частици. За трета поредна година автоматичната измервателна станция „Зеления клин“ отчита нива на замърсителя ФПЧ10, които са значително по-ниски от нормите, както като средногодишна концентрация, така и като брой превишения на средноденонощната норма. Съгласно националното и европейско законодателство тези резултати са достатъчно основание да се приеме, че въздухът в Стара Загора е чист. Независимо от постигнатите добри резултати през последните три години, за запазване и поддържане на постигнатото, Община Стара Загора предвижда разработване на нова програма през тази година и прилагане на нови мерки с акцент постигане на нормите и по отношение на показателя фини прахови частици с размер 2,5 микрона (ФПЧ2,5).
По част от предвидените мерки вече се работи и към настоящия момент:

Разработен е и се изпълнява в Пилотна фаза проект по програма LIFE на ЕС „Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух“ за подмяна на отоплителните уреди на домакинствата с по-екологични такива. 
Сключен е договор за реализация на проект „Прилагане на мерки за подобряване качеството на живот в град Стара Загора“ по ОПОС. По проекта ще бъдат доставени нови 33 електрически автобуса и 18 двойни зарядни станции. Проектът е в начална фаза на изпълнение..
Одобреният от Програмния съвет за изпълнение през 2019 год. на „Актуализирана програма за намаляване на вредните емисии в атмосферния въздух (ФПЧ10) и достигане установените норми на територията на град Стара Загора“ ще бъде внесен за приемане от Общински съвет – Стара Загора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай