Напредва работата по проект Защита от наводнения

Проектът е финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-А Гърция-България 2014–2020 г.

Напредва работата по проект Защита от наводнения | StandartNews.com

Областният управител на област Благоевград Бисер Михайлов и координаторът на проекта Красимира Крумова представиха днес на пресконференция напредъка по реализация на проект „Трансгранично планиране и инфраструктурни мерки за защита от наводнения с акроним Защита от наводнения“. Проектът е финансиран по третата покана за стратегически проекти на Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-А Гърция -  България 2014 – 2020 година.

Партньорите по проекта са 7: От гръцка страна това са Регион Централна Македония, който е водещ партньор по проекта, Регион Източна Македония и Тракия и Децентрализираната администрация на Македония и Тракия. От българска страна партньорите са Областна администрация Благоевград, Областна администрация Хасково, Областна администрация Кърджали и Областна администрация Смолян.

На територията на област Благоевград се работи по изграждане, укрепване и възстановяване на защитни съоръжения срещу наводнения в рискови участъци на река Струма. Извършват се строително – възстановителни работи в участъците до гр. Симитли, с. Крупник, с. Илинденци, с. Микрево, мина Ораново, с. Българчево, с. Долно Церово и с. Рибник.
От началото на проекта напълно изграден и възстановен е праг №2 на р. Струма, както и  десния насип на праг №3. Също така е укрепен и прага на р. Струма при землището на с. Рибник, община Петрич, който беше един от най-рисковите участъци нарека Струма.
През месец октомври започват строително – възстановителните работи и по други три рискови участъци на река Струма, около гр. Симитли, до мина Ораново и до с. Българчево. За тях вече има разработени технически проекти, проведени съгласувателни процедури и издадени строителни разрешения.
За завършените участъци предстои да бъдат назначени приемателни комисии, които да въведат изградените обекти в експлоатация.
Основната цел на проекта е повишаване нивото на защита от наводнения в трансграничния регион на Гърция и България и по-конкретно в райони с висок риск от наводнения.

Подцелите на проекта са: изграждане, възстановяване и укрепване на съществуваща инфраструктура за защита от наводнения в трансграничния регион, с цел подобряване проводимостта на реките, задържане на наводняващите води и съответно намаляване риска от наводнения; подобряване на сътрудничеството между компетентните органи в двете страни и укрепване на техния капацитет за своевременна реакция в случай на бъдещи наводнения и справяне с последиците от изменението на климата.
Общият бюджет на проекта  е 11.499.960,00 евро. Бюджет на Областна администрация Благоевград  е в размер на 790 000 евро. Продължителността  на проекта е  36 месеца и се очаква да приключи през месец септември 2020 година.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай