Монтират паметник на ген. Иван Колев в Добрич

Монтират паметник на ген. Иван Колев в Добрич | StandartNews.com

Дни преди стогодишнината от Добричката епопея и освобождението на Добрич на 7 септември 1916 г., в центъра на града се издига паметник на героя, донесъл победата - генерал Иван Колев, командвал конната дивизия, намесила се в битката в решителен момент. Идеята да има паметник на Освободителя на Добрич, както е наричан генерала, е още от средата на миналия век.

Признателни добруджанци са събирали средства за паметника, но дошлия на власт комунистически режим, спира родолюбивото начинание, като обявява, че Първата световна война е империалистическа. Идеята отново се поднови в началото на този век със създаването на сдружение с нестопанска цел "Изграждане в град Добрич на паметник на ген. Иван Колев и загиналите за освобождението на Добруджа през 1916 г.". Трудно в годините вървеше събирането на средства за реализиране на проекта на проф. Крум Дамянов. След 8-годишна работа, тази година сдружението отхвърли проекта на проф. Дамянов и се спря на проект на колектив с ръководител Александър Хайтов. На проведено заседание на Областната комисия "Военни паметници" кметът Йордан Йорданов сподели, че общината не може да си позволи 700 хил. лв., нито пък средствата могат да се съберат с дарения, затова Управителният съвет на сдружението е разгледал други два проекта, като се е спрял на този със скулптор А. Хайтов. Проектът ще е на стойност около 150 хил. лв., от които 40 на сто са осигурени от дарения и общината. Останалите средства са лично дарение от депутата и лидер на партия Национален фронт за спасение на България Валери Симеонов. Помощ и подкрепа осигурява и Министерството на отбраната, които предоставят 3.5 т гилзи.

Така за близо месец е даден старт на реализацията на тази дългогодишна идея, като в понеделник пристигна конната фигура, която трябва да се монтира върху готовия вече постамент. Самото откриване на паметника е предвидено да е на 7 септември, като се очаква на него да присъства премиерът Бойко Борисов, военният министър Николай Ненчев, лидерът на НФСБ Валери Симеонов, депутати от Добрички район, граждани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай