Мъж проговори за Съединението и се разплака

Как се изказа той

Мъж проговори за Съединението и се разплака | StandartNews.com

Шести септември е празникът на българщината и празникът, който най-ясно показва това какво трябва да правим, за да бъдем народ и нация - да единодействаме, да свършим нещо смислено, което е в полза на всички! Така отговори пловдивчанин на въпроса на Plovdiv24.bg за това какво знаем за Деня 6 септември в българската история.

И продължи: "Това е може би единственият празник в историята на българите, след Освобождението, който показва, че българите могат да правят някакви неща заедно, които да са смислени и да носят ползи. Така че в него има повод за гордост, има и голяма доза тъга, защото след 6-и септември 1885 година, след този момент, ние не сме показали с нищо друго, че можем да действаме като нация и да се държим като зряло общество, защото не сме!

В контекста на въпроса пловдивчани демонстрираха от базови до завидни знания за деня на Съединението на Източна Румелия с Княжество България и разбира се - празника на Пловдив.

"Това е денят на Съединението на България. Да ви кажа честно - повечето от нещата, които съм учил в училище съм ги забравил. Знам, че е станало не по желание на Великите сили и на Русия", сподели друг млад пловдивчанин.

На въпрос на Plovdiv24.bg за това как жителите на града смятат да отбележат празника, получихме също разностранни отговори:

"Смятам да го отбележа, както всеки ден. Аз не живея в България, връщам се в чужбина на 5-и и там естествено не се празнуват такива работи. Затова ще го отпразнувам тук (в сърцето си)".

"Смятаме да го отбележим с присъствие на паметника, естествено."

"Аз лично ще имам участие, музикант съм, и по този повод ще свиря песни на български език, защото е български празник и за мен лично това е най-българският ни празник".

"Пред телевизора, ще гледаме тържествата", каза шеговито по-възрастен представител на града.

От отговорите на анкетираните разбираме, че голяма част от тях възнамеряват да присъстват на обществените събития, организирани за деня. Някои смятат да почиват или пък да да отидат на дадено културно събитие семейно. Други няма да имат възможността да отпразнуват празника по желания начин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай