Масово изкачват стълбите към крепостта Меджиди табия в Силистра

317 са стъпалата, които водят до средновековната крепост край Дунава

Масово изкачват стълбите към крепостта Меджиди табия в Силистра | StandartNews.com

Масово изкачване  на стълбите към крепостта Меджиди табия край Силистра организира местната общност. Сдружението „Дуросторум–Дръстар– Силистра“ кани жителите на крайдунавския град да се включат в похода, който ще се проведе на 24 април, обявен за Ден без асансьори.
Акцията Ден без асансьори е инициатива с глобален характер, част от кампанията NowWeMOVE, която в България ще се проведе за пети път. Тя може да се осъществи навсякъде – в офиси, търговски центрове, обществени блокове, паркинги, университети и други обществени или частни сгради.

В Силистра в този ден ще бъдат спрени асансьорите на административните сгради, в  училищата, в офис билдинги. Масовото изкачване на стълбите към Меджиди табия ще започне в 17 часа, съобщават организаторите.
317 са стъпалата, които водят до средновековната крепост край Дунава.

Укреплението е построено по заповед на турския султан през средата на ХIХ век от германския инженер Хелмут фон Молтке. То трябвало да пази границите на османската империя по време на  многобройните кримски войни, водени между Русия и Турция. 300 българи - майстори дюлгери от Дряновско били доведени да строят крепостта.

Докато изграждали военното укрепление,   строители издигнали и две християнски църкви  в крайдунавска Добруджа – в Алфатар и в силистренското село Калипетрово.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай