Петък,

Кюстендил и Благоевград шампиони по укрити прасета

От: "Стандарт" -
A
A
A

2299 проверки има на територията на цялата страна

Кюстендилци са първенци в опитите да си скрият прасетата, за да отърват ножа. От общо 310 нарушения, открити от инспекторите на Агенцията по храните (БАБХ), над една трета (139) са провинилите се свинари в областта, известна повече с отглеждане на череши.

До проверките се стигна след множество сигнали за нарушаване на забраната за репопулация от вече изрядни стопани. Инспекторите тръгнаха по страната по обекти за отглеждане на свине тип „заден двор“ по разпореждане на земеделския министър Десислава Танева.

По данни на земеделското министерство 2299 проверки има на територията на цялата страна. При проверките инспекторите са установили несъответствия в 310 обекта за отглеждане на свине тип „заден двор“, от които 139 в област Кюстендил. Най-много нарушения са открити още в Благоевград – 35, по 20 в Хасково и Габрово и Стара Загора (18). Най-малко изхитрили се стопани има в областите Русе и Варна, където са открити само по едно нарушение.

Подаденият списък с информация за личните стопанства беше събрана през областни епизоотични комисии от кмета на населеното място и официалния ветеринарен доктор. 

Над 46 хиляди прасета в стопанствата тип „заден двор” паднаха жертви на чумата, показват данните на БАБХ към средата на септември. Те са били заклани, а стопаните им са усвоили месото. Дребните стопани по селата бяха принудени да заколят без време прасетата си заради разразилата се в страната зараза от африканска чума.

В 20-километровата зона около големите свинекомплекси трябваше да бъдат ликвидирани животните в стопанствата тип заден двор, защото са потенциален източник на заразата. Срещу това стопаните получават по 300 лева от държавата. Парите са предназначени за дезинфекция на кочините, преди те да бъдат заселени с нови животни от септември догодина.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички