Кукери превземат Перник за 3 дни

Градът става столица на маскарадните игри. В сурвакарско селище черпят гостите с местни манджи

Кукери превземат Перник за 3 дни | StandartNews.com

В сурвакарско селище черпят гостите с местни манджи

Кукери превземат Перник за 3 дни

Градът става столица на маскарадните игри

Всяка година в последните почивни дни на януари Перник е домакин на пъстро, шумно, впечатляващо и вълнуващо зрелище. И тази година градът е готов да посрещне хилядите маскирани мъже, жени и деца от близо и далеч и още по-многобройна публика за

28-то издание на Международния фестивал

на маскарадните игри „Сурва-2019“. Няма съмнение, че макар след пернишкия фест да се роиха още много празници на маскарадните игри, Перник поддържа старателно авторитета си на европейска карнавална столица.
Дни преди грандиозното събитие градското ръководство отправи покана да се види красивата и шумна феерия от костюми и маски през двата дни на дефилета. „Обичаят „Сурва“ е вписан в сърцата на поколения българи“, отбеляза зам.-министърът на културата Румен Димитров и поясни, че в Перник може да се видят маски, от всички етнографски области на страната. Също така зрителите могат да се запознаят с различни регионални варианти на маскиране.
Маскарадните игри на кукери и сурвакари са част от българската фолклорна традиция. От 1985 г. "Сурва" има статут на международен фестивал, а Перник е приет за член на Федерацията на европейските карнавални градове и обявен за карнавална столица.
"Заслужава си да посетите Перник и да преживеете магията на „Сурва“, прикани зам.-министърът.
В „Сурва 2019 ще участват

над 1300 маскирани деца

което показва, че традицията е жива и ще продължи, подчерта кметът Вяра Церовска и уточни, че както и друга година ще има Сурвакарско селище, което ще предложи възможността не само да се участва и гледа, но и да се вкуси от хубавите гозби, които се правят специално за този обичай. „Тази година фестивалът очаква рекорден брой участници – 7514 с общо 122 групи. От тях мъже – 4168,  жени – 1816, деца – 1357. 19 са групи от чужбина с 433 участници, което означава , че фестивалът ще пребъде. Обичаите си в маскарадните игри ще покажат 19 групи, представители на 9 държави –  Македония, Русия, Португалия, Италия Сърбия, Румъния, Гърция , Словения и Турция“, уточни кметът на Перник.

За първи път идва група от Москва

Деветчленно жури с председател проф. Георг Краев ще определи носителите на наградите. „Сурва 2019“ е под патронажа на министъра на културата Боил Банов. Празникът, който е в основата на фестивала, е част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.
С всяка година програмата става по-разнообразна и по-богата. Организират се  художествени и кулинарни изложби, концерти, творчески ателиета, работилница за маски. И тази година Перник ще събере учени от цялата страна на научна конференция. Те ще представят  30 доклада на тема „Делниците и маските“.
Дефилетата се подгряват от младежки маскарад. Рекорден брой ще бъдат и участниците в него тази година - 700 ученици от 21 училища, които са с 200 повече от миналата година.
Фестивалните дефилета, както всяко година ще бъдат в събота и неделя от 10 до 17 часа.  Посетителите на фестивала ще бъдат почерпени със сурвакарско ястие, приготвено от популярния шеф-готвач Иван Звездев“. Български и чуждестранни изпълнители ще се изявят във вечерните концерти „Приятели без граници“ и „На мегдана“.
Съпътстваща детска програма е предвидена в събота и неделя в Общинския младежки дом от 11 до 16 часа. Момичетата и момчетата имат възможност да се включат и в

три творчески ателиета

– да изработят маски, да направят колаж или сурвакар-марионетка. На 25 януари в сградата на Обединения детски комплекс ще отвори врати творческа забавачница „Децата на Сурва“.
Работилницата за маски, наричана в повечето села „Мечкарница“, отново ще бъде част от програмата. Тя ще бъде отворена през фестивални дни от 10 до 18 часа в Общинския младежки дом.
За откриването на фестивала в петък е подготвен  спектакъл „В ритъма на Сурва“, с който тази година ще започне  фиестата.   Факелно шествие, в което ще се включат 40 сурвакари от кв. „Бела вода“, носителите на голямата награда "Златната маска" за 2018 г., ще премине през центъра на града. После публиката ще се събере пред Двореца на културата, където ще започне церемонията за откриването. „Очаква ни едно наистина разтърсващо сетивата откриване", коментира режисьорът на спектакъла Красимир Димитров, който е и създател и продуцент на "Майсторите на танца". Тазгодишното шоу е надградено с още известни изпълнители от националния ефир, допълвани от много светлинни, лазерни и пироефекти, които ще накарат зрителите да изпитат въодушевление и истински пир за сетивата. Водещи на вечерта ще бъдат Мария Силвестър и Митко Павлов. В спектакъла „В ритъма на Сурва“ ще вземат участие още изпълнителките на граовски народни песни Ива Давидова и Боряна Василева, както и  популярната  Михаела Филева. Грациите на художествената гимнастика пък ще изненадат публиката с блестящо представление с ленти.

Карнавални шапки и сувенири в музея

В специална изложба Регионалния исторически музей показва карнавални шапки и сувенири. Експонатите, които перничани и гостите на града ще могат да видят и във фестивалните дни са част от личната колекция на покойния президент на Федерацията на европейските карнавални градове Хенри ван дер Кроон, която приживе той подари на Перник. Дарението включва над 540 предмета и с решение на местния ОбС е предоставено за съхранение на Регионалния исторически музей. Тази година то се експонира за първи път.  Изложбата е под наслов „Да споделиш маскарада” , а сред експонатите са малтийски рицар - талисман на карнавала в Малта, униформите на адютантите на принца на карнавала в Амстердам, кукли, изобразяващи словенски маскарадни персонажи и др. Показан е и портрет на Кроон върху дърво, изработен в Словения, както и неговата фестивална шапка. Хенри ван дер Кроон е почетен гражданин на Перник. В негова памет община Перник е подготвила паметна плоча от черен мрамор, а надписът върху нея гласи „В памет на големия приятел на Перник барон Хенри ван дер Кроон“.

Изложба за Сурва в Чикаго

В българския център "Магурата" в Чикаго беше  открита изложба, представяща автентичния обичай Сурова и фестивала "Сурва". Инициативата е в рамките на подписаното споразумение за приятелство и сътрудничество между кмета на Перник Вяра Церовска и Крейг Джонсън - кмет на чикагското предградие Елк Гроув. Експозицията е от снимки на различни автори, уловили впечатляващи мигове от маскарада.

Страницата подготви:
Руми Борисова

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай