Кърджалийският театър с покана за членство в ЕАТ

Засиленият интерес е заради региона и заради това, че ТМЦ разполага с три състава – драматичен, куклен и музикален

Кърджалийският театър с покана за членство в ЕАТ | StandartNews.com

Театърът в Кърджали получи покана да членува в Европейската асоциация за театър (ЕАТ). „Това става при гостуването ни на сцената на театър „Българска армия” в София с танцовия спектакъл „Ах,Тамара”, на който присъства и президентът на организацията Серж Рангони, който остана впечатлен”, съобщи Гълъб Бочуков, директор на Театрално-музикалния център „Димитър Димов” Кърджали. „Поканата за членство е персонална към кърджалийския театър. Първата опознавателна среща с ЕАТ бе в Братислава в края на м.г. Предстои да участваме в следващата, която ще се проведе в Дрезден и ще започнем конкретните обсъждания за членството ни”, поясни директорът. По думите му засиленият интерес е заради региона и заради това, че ТМЦ разполага с три състава – драматичен, куклен и музикален. „Трупата  е единствената у нас, която изнася представления и на турски език. Също малко са трупите, които си позволяват да правят спектакли в този не лек жанр – танцов театър, какъвто е „Ах, Тамара”, в който излизат на сцената много актьори, които без думи, само с езика на тялото, на танца и музиката разказват история”, допълва Бочуков. Тази липса на езикова бариера позволява на публиката да  възприема изцяло внушението и емоцията на спектакъла.
Директорът на ТМЦ Кърджали е доволен също, че идеята е била одобрена и финансирана по проекта „Пловдив – Европейска столица на културата – 2019". Той поясни, че най-вероятно през есента, преди самото включване на ТМЦ Кърджали като член в ЕАТ, президентът на организацията Серж Рангони ще гостува в Кърджали, за да се запознае с базата и града.
„Надяваме се да получим подкрепата на ръководството на Община Кърджали, защото най-вероятно ще ни се случи да посрещнем представителите на европейските театри тук. Всеки от членовете на ЕАТ е домакин на някоя от рутинните срещи, където се обсъждат тенденциите в съвременния театър", допълва още Гълъб Бочуков.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай