Кърджали почете Давид Овадия

По инициатива на 11 организации от града бе открит паметен знак на поета на родната му къща

Кърджали почете Давид Овадия | StandartNews.com

В Кърджали откриха паметен знак на къщата на поета Давид Овадия, автор на незабравимия стих „Аз вярвам в мълчаливата любов”. Инициативата е на 11 организации от града. Ученици изпълниха поетичен пърформанс по негови творби, а гостите разгледаха изложба с архивни фотографии.
    
„Това, което правим, е една малка стъпка към голямата кауза – да пазим жива паметта за хората на нашия град и за интелектуалците от България, родени тук, и да я предаваме от поколение на поколение за съхранение”,  обасни Радост Николаева от Арт движение Кръг.

Давид Овадия е роден в Кърджали на 1 декември 1923 г. в семейство на тютюноработник. За 60-годишнината си през 1984 г. става почетен гражданин на родния град. Поет, преводач, мемоарист, борец с прогресивни идеи, Овадия е модел за цялостна личност на съвременен идеалист, който стои открито пред неудобните истини на своето време и винаги търси най-честните отговори. На него принадлежат и думите „Словото отива в бъдещето. Авторът трябва да си даде сметка дали след 10, 20 години няма да се срамува от сегашното си слово. Аз отдавна се придържам към това правило”.

Проявата е част от инициативата ”Мултикултурният град”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай