Петък,

Кметът на Благоевград бесен на адвоката си

От: СТАНДАРТ -
A
A
A

Кметът на Благоевград Румен Томов е готов отново да се яви на избори. Това заяви самият той пред бТВ. Казусът около оставането му на поста, поради незаличено участие в търговски дружества, продължава да се заплита.

Конституционният съд (КС) се произнесе, че разпоредба от Закона за местното самоуправление и местната администрация, свързана с прекратяване пълномощия на кметове при участие в търговски дружества, не е противоконституционна. Това би трябвало да означава, че в Благоевград ще се готвят за кметски избори – една година след редовните избори за кмет. Томов обаче е категоричен, че в закона пише „започване на действия” за прекратяване на участие във фирми, което той е направил.

„При всяко положение, ако се стигне до там, ще се явя отново на избори. Дай Боже да не се явявам, ако ВАС се съобрази с мотивите на КС“, заяви Томов. И допълни, че е сигурен, че отново ще спечели.

Томов обясни, че КС е потвърдил защитната му теза, че няма краен срок за завършване на процедурата по заличаване на една от фирмите му.

„Това е погрешна практика, наложена във времето от определени хора, в която се твърди, че срокът е един месец за приключване на процедурата. КС казва, че срокът е един месец да се предприемат действия и да има ясно изразена воля за прекратяване на тези взаимоотношения“, поясни Румен Томов.

Кметът на Благоевград намекна, че вина за казуса около него има адвокатът му, с който от години били близки, но сега не иска и да види дори. Но не хвърли категорично вина върху него. Томов обясни, че в една от бланките, която е трябвало да се попълни за прехвърлянето на ЕТ, на едно място е трябвало да се сложи тикче за заличаване.

„То не е сложено. Защо – не мога да кажа“, каза кметът на Благоевград. На въпрос дали това е пропуск, или е направено умишлено от адвоката му, Томов заяви, че не може да каже.

„Това е борба за демокрацията в България, защото от този момент нататък нито един съдебен състав няма да си позволи да отстранява хора като мен на базата на погрешна съдебна практика“, заяви Румен Томов.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички