Кмет се въздържа за поскъпването на водата

Кметът на Разград д-р Валентин Василев с „Въздържал се” когато се определя цената на водата в Лудогорието

Кмет се въздържа за поскъпването на водата | StandartNews.com

Общинският съвет в Разград реши кметът доктор Валентин Василев, който ще представлява общината  на акционерното събрание на ВиК асоциацията в областта, да гласува с „Въздържал се”, когато се решава дали водата в региона да поскъпне с 65 стотинки за кубик. Гласуването в местния парламент се проведе след многочасови дебати, в които опозицията от ляво искаше  въпросът да се отложи, а от дясно да се откаже  повишението. Мнозинството на ГЕРБ, подкрепено от ДПС, независимите и представителите на местната коалиция „Кауза Разград” избраха соломоновския подход – нито да, нито не.
Идеята за поскъпването на водата стана предмет на дискусия, след като управителят на местното ВиК дружество инж. Стоян Иванов поиска от съветниците да одобрят новите цени на водата, за да може компанията да се развива. Той  мотивира настояването си с обяснението, че две общини от област Търговище, включени до миналата година в система „Дунав”, на които  разградското дружество е доставяло вода, са преминали към водната асоциация в съседната област и разходите за тяхното обезпечаване  оскъпяват добива. Освен това многократна са нараснали цените на енергията и другите компоненти, които определят стойността на  водата, а таксите за нея са непроменяни от години.
Специално за обсъжданията по горещата тема в сесията се включи и областният управител на Разград Гюнай Хюсмен. Той посъветва местните  парламентаристи да постъпят мъдро, като преценят как ще обяснят на хората драстичното поскъпване на кубик вода от 2,82 лв. на 3,50 лева, за което настояват от ВиК фирмата. В отговор съветниците решиха представителят на  община Разград да не изразява мнение по темата, когато във водната асициация се обсъжда искането за нови по-високи цени на живителната течност в Лудогорието.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай