Хасан Азис стана гид на младшите посланици на ЕП

Кметът на Кърджали представи на младшите посланици на ЕП реализираните в общината европроекти

Хасан Азис стана гид на младшите посланици на ЕП | StandartNews.com

Кметът Кърджали Хасан Азис влезе в ролята на гид, за да представи на учениците от Клуба на младшите посланици на ЕП реализираните в общината проекти,  финансирани по различни програми на ЕС.  Момчетата и момичетата от СУ „П. Р. Славейков” потеглиха за обиколка с 50–местен автобус, шофиран лично от градоначалника. Първата спирка от обиколката бе на Пазара на производителите - най–големият обект, реализиран с европейски средства по предприсъединителните програми. Кметът разказа подробно за процеса  по изграждане на модерното тържището и възможността, която то дава на земеделските производители не само от Източните Родопи, но и на производители от Гърция. Програмата включваше и посещение на новия парк „Арпезос – север”, чиято зелена зона обхваща над 200 дка. Кметът обясни пред младите хора, че предстои изграждане на мост, който ще свързва първа и втора част на парка , оформяне на амфитеатър, както и увеселителна част „Кърджали ленд”, Обиколката завърши на Пречиствателната станция за отпадни води, изградена по т. н. Воден цикъл за близо 70 млн. лв.
Пред младшите посланици кметът подчерта, че Кърджали е сред общините, които се нареждат в първите места по реализирани проекти по европейски програми. Той сподели, че по предприсъединителните програми на ЕС в периода 2003-2007г. общината има реализирани проекти за близо 14 млн.лв., а в периода 2007-2015г. - 30 проекта за близо 107 млн.лв., сред тях проекти, свързани с образователната и пътна инфрастуктура и такива, които се отнасят до разширяване на социалните услуги в общината като трите ЦНСТ, Защитено жилище, ремонт на Домашен патронаж, също проектът "Перперикон - дом на богове и хора", финансиран по ОПРР, който превърна археологическия комплекс в атрактивна туристическа дестинация.
„В момента се реализира инвестиционната програма за 21 млн.лв. като 65 на сто от тази сума е за образователна инфраструктура. Приключи вече  обновяването на пет от най–големите училища в Кърджали за близо 14 млн. лв., сред тях е и вашето училище. Освен това общината има готови и технически проекти за над 150 млн.лв.”, каза  в края на обиколката кметът на Кърджали Хасан Азис.  

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай