Казанлък готви очакваните празници в Долината на тракийските царе

Научни сиимпозуми и срещи, фестивали, много изложби, оригинални спектакли и атракции - това е само част от богатата палитра от събития, който ще се проведат 14-ти път по традиция в края на август

Казанлък готви очакваните празници в Долината на тракийските царе | StandartNews.com

Долината на тракийските царе". Научни сиимпозуми и срещи, фестивали, много изложби, оригинални спектакли и атракции - това е само част от богатата палитра от събития, който ще се проведат 14-ти път по традиция  в края на август. Тази година събитията са основно от 29 август до 1 септември.
  В рамките на тридневните празници ще се проведе и 12-та научна конференция „Проблеми и изследвания на тракийската култура“. В нея доклади и изследвания , посветени на траките ще изнесат учени от цялата страна. В научния форум тази година ще вземе участва и българският еврокомисаар Мария Габриел. 
Официалното откриване е на 30 август  при Тракийската гробница в парк „Тюлбето“. Тази година се отбелязват 75 години от откриването на гробницата, която е под егидата на ЮНЕСКО като част от световното културно наследство, припомнят още един празничен повод домакините. По време на церемонията ще бъде връчена ежегодната награда „Проф. Александър Фол“, която се присъжда за цялостен принос в развитието на тракийската култура в България. Номинирани са петима учени, комисия трябва да избере тазгодишния носител на наградата.  След церемонията ще бъде представен вече популярния спектакъл на ансамбъл „Чинари“ -  „Траките“.
  Друг от акцентите на празниците са двете изложби - „Долината на тракийските царе“ и „Тракийска изложба по света", които ще бъдат открити на 30 август в залата на ул. “Искра“. Експозициите идват в Казанлък със съдействието на проф. Валерия Фол, а техен куратор е Институтът по балканистика при БАН. 
 Любопиитно събите в тазгодишната програма е второто издание на необичайното състезание „Тракийски сървайвър -Оцеляването. Към играта-приключение за възрастни имало засилен интерес, в първото изданието са участвали 75 отбора от двойки. Като в истински сървайвър те трябява да открият антични артефакти, като се ориентират по карта и преминават през куп препятствия и изпитания -  решават логически задачи, преодоляват водни препятствия, катерят се, стрелят с лък и др. Атрактивното състезание  ще се проведе на  стадион "Севтополис"  на 31 август. Към атрактивните прояви е и спектакълът с лазерно шоу на открито наречен „Мистиката на Долината на траките“ укойто ще бъде представен пред тракийската могила „Шушманец“. В казанлъшкото село Ясеново пък ще бъде организирано наблюдаване на астрономическия феномен „Преминаване на Слънцето през скалната обсерватория „Котката“.
 В културната програва на празниците се открояват международното биенале на изкуствата „D’ORO, с куратор румънецът Дан Тудор Труйка, аррт мултимедиеният фестивал –  „Докоснати от древността“ в парк Розариум и  традицонният джаз-фестивал Казанлък, 2019.
 В началото на септември трябва да бъде представена и репликата на тракийския кораб, който се строи вече второ лято на брега на язовир „Копринка“.  Предвижда се птицеглавият кораб  да плува над древниия Севтополис, който е на дъното на язовира, като туристическа атракция.
    Край Тракийската гробница по време на празниците своите шатри ще разпъне и изложението „Виното на траките“. Най-любопитните ще могат да си направят и снимки в традиционните одежди на тракийски аристократи.
 Детско пътешествие в света на траките – разходка с влакче, игри и награди и има и спортни състезания също включва пребогатата програма на празниците в  „Долината на тракийските царе“.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай