Камбитов: Можем да върнем платените завишени данъци за второ жилище

Възстановяване на сумите може да стане, ако решението на Конституционния съд, което отмени този данък, влезе в сила със задна дата

Камбитов: Можем да върнем платените завишени данъци за второ жилище | StandartNews.com

Община Благоевград има готовност веднага да върне платените от граждани по-високи данъци за жилищни имоти, които не са им основно жилище. Това каза днес на пресконференция кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов. Възстановяването на сумите обаче може да се случи, ако решението на Конституционния съд, което отмени този данък, влезе в сила със задна дата.

„Това решение в момента няма сила с обратно действие, т.е. на хората, които до момента са си платили по-високия данък, сумата не може да бъде възстановена. Ако обаче Законодателят реши и върне с обратна дата решението, тогава ние имаме готовността да възстановим парите. Ще направя предложение до Народното събрание за такава възможност, за да има справедливост. Вече съм провел разговори в тази посока с депутати”, уточни кметът Камбитов.

Той припомни, че до април общината е спазвала Закона, след като общинският съвет прие най-минималната възможна ставка върху жилищните имоти, които не са основно жилище на гражданите. В момента общинската администрация преизчислява какви данъци е трябвало да се платят по старите ставки, за да се знае точната разлика. Става въпрос за по-малко от 100 000 лева, което няма да рефлектира сериозно върху бюджета на общината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай