Изграждат депо за обезвреждане на опасни отпадъци от ОЦК-Кърджали

Целта е екологосъобразно обезвреждане на опасните отпадъци, генерирани от дейността на бившия завод, както и депониране на отпадъците от бъдещата дейност на дружеството

Изграждат депо за обезвреждане на опасни отпадъци от ОЦК-Кърджали | StandartNews.com

Изграждане на Депо за обезвреждане на опасните отпадъци от бившия Оловно цинков комбинат в Кърджали с капацитет 700 000 кубични метра. Това предвижда инвестиционният проект на „Хармони 2012” ЕООД - дружеството, което придоби активите на ОЦК. По време на обществено обсъждане на доклада за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) с всички приложения към него от фирмата възложител „Хармони 2012” поясниха, че основната цел на инвестиционното предложение е екологосъобразно обезвреждане на опасните отпадъци, натрупани до приватизацията (т.нар. „минали замърсявания“), на съществуващите отпадъци, намиращи се на производствената площадка, генерирани от дейността на бившия завод, както и осигуряване на обеми за депониране на отпадъците от бъдещата дейност на дружеството.
Площадката на депото ще бъде разположена на 260-350 м югозападно суходолие на „Белите Сипеи”. Отстоянията до най-близката жилищна зона на град Кърджали е 1600м, а до близките села Панчево, Пропаст, Повет, Седловина и Сипей от 940 до 1400 м.
На срещата бяха представени два варианта на идейния инвестиционен проект на Депото и бяха разяснени приликите и разликите на двата варианта. В детайли бяха уточнени системите за отвеждане на водите, както и елементите на техническата инфраструктура, която ще обслужва депото.
В общественото обсъждане участваха също представители на проектантско дружество “Нипроруда” ООД, на Общинската администрация в Кърджали, кметове и жители на селата, намиращи се в близост до бъдещата площадка на Депото.
„Изграждането на Депото за опасни отпадъци е изключително важно, защото към момента отпадъци от оловна шлака, цинкове кекове, опасни строителни отпадъци и утайки от пречиствателни станции се съхраняват на площадката на ОЦК и замърсяват компонентите на околната среда”, посочи Веселина Танчева, началник отдел „Опазване на околната среда” в  община Кърджали. Тя подкрепи развитието на инвестиционното предложение и сподели, че то ще способства за ликвидиране на екологичните рискове, свързани с отпадъците, съхранявани на производствената площадка на „Хармони 2012” ЕООД.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай