Избраха „Цар на виното” в Сандански

Победител е 70-годишният Димитър Темелков от село Поленица

Избраха „Цар на виното” в Сандански | StandartNews.com

На състоялия се днес в Сандански празник на младото червено вино за „Цар на виното” бе избран 70-годишният Димитър Темелков от село Поленица. В празника участваха 17 винопроизводители от региона. Победителят сподели, че за да стане виното качествено, трябва да отлежи три месеца. То трябва да се претака само при пълнолуние и то три пъти, за да стане готово за пиене. „Виното ми е от стария сорт „Мелник”, сега вече като цар съм на върха на щастието, произведено е с много любов. Съпругата ми е агроном, помага при резитбата на лозята, затова тя е моят Трифон Зарезан”, допълни той.

Второто място в конкурса зае Иван Митрев, а трети е Георги Кърколев, и двамата от Сандански.

„Време е за вино, то ще стопли телата, душите и сърцата ни. Весело посрещане на новата година. Нека тя да бъде берекетна и плодоносна”, каза кметът на Сандански Атанас Стоянов, пише БГНЕС.  Той покани всички жители и гости на града да посрещнат новата 2020 година на площада.

„Производството на вино в района на Сандански е препитание за хората от векове. Всеки, който иска да се весели, е добре дошъл на този празник. Празникът протече с богата фолклорна програма, на площада пред дома на културата се извиха хора, а всички гости на празника получиха по чаша червено вино.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай