Инж. Владимир Александров пред СТАНДАРТ: Етрополе е място за бизнес и туризъм

Поставям си реални цели и се стремя към максималната им реализация

Инж. Владимир Александров пред СТАНДАРТ: Етрополе е място  за бизнес и туризъм | StandartNews.com

Кметът на Община Етрополе инж. Владимир Александров е млад и амбициозен, последователен и подхождащ с отговорност към гласоподавателите си. Той е първи мандат кмет на малка община и твърдо решен да я превърне в привлекателно място за живеене. За да постигне всичко това са необходими дисциплина, отдаденост и родолюбие - качества, които инж. Александров притежава. Именно благодарение на тях, само за 10 месеца след встъпването му в длъжност, той вече е в процес на изпълнение на 90% от поетите ангажименти към жителите на община Етрополе. Част от тях изглеждаха дори нереални, но вече са факт.
 

 

  • Поставям си реални цели и се стремя към максималната им реализация
  • Не толерирам бездействието и предателството, казва кметът на общината инж. Владимир Александров в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

- Инж. Александров, в гр. Етрополе се проведе форум "Демографско бъдеще на регионите", който организирахте съвместно със "Стандарт", и събра на едно място представители на изпълнителната, законодателната и местната власт. Беше ли полезен за Вас?

- Този форум, който се организира по инициатива на община Етрополе с  финансовата подкрепата на група Геотехмин, беше от изключителна важност за нас и гражданите. Благодарение на срещата, на която присъстваха заместник-министрите на икономиката и индустрията г-н Николай Павлов, на туризма г-жа Ирена Георгиева и на образованието и науката г-жа Таня Михайлова, както и представители на министерство на регионалното развитие и благоустройство, директорите на АПИ София област инж. Румен Сачански и началника на РУО София област г-жа Росица Иванова, проектанти, свързани с проектирането на пречиствателна станция за питейни води (ПСПВ), успяхме да обсъдим съвместно моите виждания за развитие на общината и насоките, чрез които да се подобри стандартът на живот в града.

- Какви по-конкретни мерки обсъдихте?

- В вследствие на разговорите ми с инж. Румен Сачански по време на срещата бяха предприети мерки по рехабилитация на Републикански третокласен път III-3701 в участъка от град Етрополе до село Ямна. Този участък е от значителна важност за мен и моя екип, защото пътят е ползван към момента само с високопроходими автомобили и достъпът до жителите на с. Ямна е затруднен. Почти е невъзможно доставянето на продукти от първа необходимост там. След като обсъдихме подробно ситуацията за пореден път инж. Сачански се ангажира, че в рамките на следващия месец ще започнат довършителните дейности по рехабилитацията на пътя. 

Също така по времето на форума "Демографско бъдеще на регионите", което организирахме съвместно, имах честта да се запозная с ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров и намерихме много общи виждания как Общината и образованието могат да вървят ръка за ръка и ни предстои в началото на другия месец да сключим меморандум за сътрудничество.

- Доволен ли сте от първите Ви 10 месеца като кмет?

- Вижте, няма да скрия, че бяха много трудни и динамични месеци. С екипа ми се сблъскахме с редица административни проблеми. Оказа се, че много от процедурите са изключително тромави и поради тази причина някои от идеите ни се реализират по-бавно. А липсата на стабилно правителство се отразява негативно върху дейността на всички общини. През тази година съм горд, че въпреки трудностите, успях да изградя един добре работещ и амбициозен екип, да увелича заплатите на общинска администрация, които с години не бяха актуализирани, да създадем общинска кухня и БКС-Етрополе, чрез което Общината ще поемем контрола върху комуналните дейности, благодарение на Група ГЕОТЕХМИН и благотворителната им програма "Българските добродетели", за което им благодаря. Започнахме действия по реализиране създаването на пречиствателна станция за питейни води, изградиха се детски площадки, реализирахме проект по рехабилитация на общо 11 улици в града в града, създадохме сдружение с нестопанска цел в обществена полза "МИГ Етрополе", което ще работи за развитието на района чрез публично-частно партньорство и още много други. В процес на проектиране сме на доста инфраструктурни обекти с обществено значение. Така, че спокойно мога да заявя, че няма невъзможни неща. Въпросът е да работиш на макс и с правилните хора.

- Как стои въпросът с безработицата в Община Етрополе и как възнамерявате да задържите младите хора?

- Това е една болна тема за мен, защото в момента, трудовата миграция в нашата община е отрицателна. Ако средно излизат около 20% да работят в други градове, каквито автобуси сутрин виждаме да тръгват за Ботевград, аз лично като кмет ще работя в посока  да създадем нови работни места в нашата община.  За да можем да задържим хората и трудовата миграция да е в обратен прираст - не 20% да излизат, а над 20% да влизат. Аз ще съм изключително щастлив като кмет, защото ще дойдат хора да живеят тук и няма да сме изправени пред дилемата дали да затваряме ОУ "Хр. Ботев" поради липса на ученици. В общината се намира едно от най-големите предприятия в София област за добив на медна руда и имаме още няколко по-малки, в които работят около 100-150 души. Те са гръбнакът на икономиката в Етрополе. Искам да привлека инвеститори и да се отворят още работни места. Организираме различни социални, културни и спортни събития, за да разнообразяваме и обогатяваме ежедневието на жителите на общината.

- Какво предстои? Какво още искате да постигнете?

- Казват, че човек е толкова голям, колкото са големи амбициите му. Надявам се да успея да реализирам по-голямата част от амбициите си и да превърна община Етрополе в прекрасно и желано място както за живеене, така и за развитие на бизнес. Но това, което най-много ме притеснява към днешна дата, е липсата на решение на междуведомствената комисия към министерски съвет по няколко проекта, които са изключително важни за Община Етрополе и липсата им на финансиране. Защо ме притеснява? Защото те са свързани с нанесени щети, свързани с аварийната ситуация, в която изпадна Община Етрополе през 2023 г. Реално в момента нямаме финансиране за моста на река Малки Искър, което е единственият достъп до водохващането на извор "Поповец". Мостът е в окаяно състояние - разрушен и полусрутен в реката. Това за мен е от проблемите, за които към днешна дата аз не намирам нужното съдействие от компетентните органи. Същевременно реализацията и продължаването на проект, свързан с река Ябланица или това е вкарването на реката от естественото русло в бетонови корита с цел превенция, и същевременно с това е подаден за  финансиране и мост в с. Бойковец. Многократно хората от с. Бойковец идват, питат, интересуват се кога ще се ремонтира. За това нещо Община Етрополе няма нужните средства да реализира сама проектите и изцяло разчитаме на междуведомствената комисия и средствата да дойдат от държавата и да бъдат направени и спазени процедурите по обществена поръчка, обявяване, строителство. Мисля, че това е нещото, което  е най-належащо с цел безопасност и превенция за населението.

- В началото на разговора ни казахте, че сте срещал редица трудности. Към какво сте непримирим и непреклонен?

- Непримирим ще остана към спекулациите, неистините и лъжите към нашето управление и част от бизнесите, които се развиват на територията на общината. Към тези неща не бих могъл да бъда равнодушен още повече като знам в какво състояние съм заварил Общината и как тя е била зависима от определен обръч от фирми. Не мога да толерирам бездействието и предателството - това са неща, с които не бих могъл да се примиря.

- И последно - за какво мечтаете?

- Нямам време за мечти. Поставям си реални цели и се стремя максимално бързо да ги реализираме с моя екип. Искам да превърнем Етрополе в желана туристическа дестинация, хората да предпочитат града ни за живеене и икономически да се подобри. Стремя се да върна усмивките на съгражданите ни и да ги обединя. Те самите трябва да разберат, че без тяхна помощ нищо не бихме могли да постигнем. Само  ако сме единни ще успеем и ще живеем в европейски град.


 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай