Неделя,

Франкофонски фестивал навъртя 26 години

От: Матей Бонев -
A
A
A

Международният франкофонски фестивал на ученически театрални трупи  ще се проведе за 26-ти път  от 11 до 14 април в Стара Загора. Девет театрални състава - 8 български и един от Тунис ще спорят за голямата награда - Златна маска.  Ще бъдат връчени още Сребърна и Бронзова маска, Маска за най- добри актьор и актриса, за млада надежда, за най- добро владеене езика на Молиер. Специална награда ще присъди община Стара Загора. В извънконкурсната програма в събота вечер зрителите ще могат да видят лауреатите на Златната маска от 2018 година- трупата на 9-та Френска езикова гимназия „Алфонс Дьо Ламартин“ от София. За втора година ще се включат и гостите от Франция от Гимназия „Луи Жуве“ от парижкото предградие  Таверни.
  Организатори на фестивала са Френският институт-България, Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България /АПФБ/ и Алианс Франсез - Стара Загора, с подкрепата на община Стара Загора. 
 За втора година фестивалът ще бъде с променен формат, като част от международната мрежа на Фестивалите за франкофонски ученически театър - "10 от 10".
  „Новият форма дава възможност на актьорите да се срещнат на живо с авторите в работни ателиета, а това е много добра възможност за усвояване на език. Много изявени български актьори са тръгнали към голямата сцена точно от този фестивал“, посочи зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова.
„Радваме се, че Фестивалът се присъедини към мрежата „10 от 10“, която присъства в 44 страни по света", каза Ян Новак, едни от създателите на мрежата. Същността на формулата е, че авторите, чиито пиеси ще се играят, са тук и ще се срещнат с актьорите. Тази година ще се играят две пиеси от френски автори и една от белгийски – Лоран ван Ветер, който вече е в Стара Загора. „Аз съм автор и актьор, живея в Брюксел. Бил съм вече тук и много се радвам, че една от трупите избра моя пиеса. Ще съм щастлив да се срещна с тях“, сподели белгийският автор.
 Всички спектакли ще се играят в залата на Старозагорския куклен театър при свободен вход.
 

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички