Фестивалът за улични изкуства 6Fest гостува за първи път в Стара Загора

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Община Стара Загора по Програма „Култура“

Фестивалът за улични изкуства 6Fest гостува за първи път в Стара Загора | StandartNews.com

Първият български самостоятелен фестивал за улични изкуства 6Fest (ШестФест) ще гостува за първи път в Стара Загора на 20 и 21 септември 2024 г. в парк „Артилерийски“ (до шадраваните). Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Община Стара Загора по Програма „Култура“. Фестивалът ще представи цирк, куклен театър, клоунада, кокили и огнено изкуство. Всички събития са с вход свободен!

Началото на фестивала ще бъде на 20 септември (петък) от 19.15 ч. с „Илюзии с Маг Русев“. В това улично клоунадно представление на Даниел Русев от Театър „Хамелеон“ ще се сблъскате с неволите на един фокусник. Илюзията може да бъде изненадваща не само за зрителите, а и за тези, които я създават. Маг Русев ще ви пренесе в неговия магически свят, показвайки как фокусите винаги се получават по-добре, когато са споделени с публиката, както и сътворени с тяхна помощ. Даниел Русев е част от трупата на Театър „Хамелеон“ (Пловдив). Актьорите от театъра са обиколили с представленията си много държави – Сърбия, Румъния,  Унгария, Словения, Словакия, Австрия и Германия.

От 20.00 до 20.10 ч. е огненото мистично шоу на Клуб по огнени изкуства „Дивинитас“. Новият им огнен спектакъл съчетава различни техники от огнените изкуства с ретро стилистика в костюмите и музикалната среда. „Divinitas“ е първият официално регистриран клуб по въртене на огън в България – през 2005 г. Клубът има международни участия и проекти в Европа, Азия и Близкия Изток.

Вторият фестивален ден, 21 септември (събота), започва в 11.00 ч. отново в парк „Артилерийски“ със спектакъла за деца „Който не работи, не трябва да яде“ на Държавен куклен театър Стара Загора. Представлението е подходящо за деца над 4-годишна възраст. Драматизацията на популярната народна приказка е под режисурата на Ирослав Петков, а сценографията и куклите са дело на Ива Гикова и Ивайло Николов.

Фестивалът продължава в 17.00 ч. с приключенията в парка на двама артисти на кокили от Пътуващ театър „Скрин“. Един от най-емблематичните карнавални образи е именно артистът на кокили, облечен в приказен пищен костюм, изправен на 3 метра височина над смаяните погледи на минувачите. Пътуващ театър „Скрин“ (Перник) е основан през 2017 г. и работи в сферата на театъра, танца, съвременните улични жанрове и цирка.

В 17.30 ч. започва цирковият спектакъл на Радослав Стойнов (Маг „Бамбини“). Артистът ще покаже различни циркови умения като клоунада, сценична магия, манипулация на бухалки, футболна топка, чадър. Най-атрактивно за публиката е жонглирането с ножове върху моносайкъл (високо колело на една гума). Радослав Стойнов е един от младите независими циркови артисти у нас. Занимава се с цирково изкуство повече от 6 години.

За финал на гостуването на 6Fest в Стара Загора, от 18.00 ч. на 21 септември, ще видим отново артистите на кокили от Пътуващ театър „Скрин“.

 

6Fest е първият български самостоятелно провеждащ се фестивал, посветен на изпълнителските улични изкуства като съвременен цирк, куклен театър, живи статуи, огнени изкуства, кокили, улична магия, исторически възстановки, танц, музика и др. Създаден е през 2017 г. в Габрово, а от 2019 г. се провежда в Пловдив. До момента има 14 основни издания, като е бил част от официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата, както и от Културния календар на Община Пловдив (от 2020 г. насам). През настоящата година 6Fest разширява картата на пътуващите си издания, като освен в Стара Загора гостува през лятото в Ямбол и Джебел, на 14 септември в София, а на 11 и 12 октомври предстои издание и в Бургас.

 

Повече актуална информация за 6Fest е налична във Facebook страницата https://www.facebook.com/6fest.streetart  и събитието за предстоящото издание в Стара Загора https://www.facebook.com/events/2175486489490465.

 

 

ПРОГРАМА

 

20 септември 2024 (петък)

 

19:15 - 19:45 ч.

Сцена в парк „Артилерийски“ (до шадраваните)

Даниел Русев (Театър „Хамелеон“)

„Илюзии с Маг Русев“

 

20:00 - 20:10 ч.

Сцена в парк „Артилерийски“ (до шадраваните)

Клуб по огнени изкуства „Divinitas“

Огнено мистично шоу

 

21 септември 2024 (събота)

 

11:00 - 11:45 ч.

Сцена в парк „Артилерийски“ (до шадраваните)

Държавен куклен театър Стара Загора

Куклен спектакъл „Който не работи, не трябва да яде“

 

17:00 - 17:3ч.

Парк „Артилерийски“ (до шадраваните)

Пътуващ театър „Скрин“

Артисти на кокили

 

17:30 - 18:0ч.

Сцена в парк „Артилерийски“ (до шадраваните)

Радослав Стойнов (Маг Бамбини)

Цирков спектакъл

 

18:00 - 18:30 ч.

Парк „Артилерийски“ (до шадраваните)

Пътуващ театър „Скрин“

Артисти на кокили

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай