Ердоган с послание за най-старата джамия у нас

Върнаха блясъка на "Ески джамия" в Хасково, сочена за първия мюсюлмански храм на Балканите

Ердоган с послание за най-старата джамия у нас | StandartNews.com

Най-старият действащ мюсюлмански храм у нас - "Ески джамия" в Хасково, беше открит тържествено след продължил около година и половина основен ремонт,  съобщиха областните сайтове. Според арабски надпис на плоча на входа, той е построен през 1394 г. Според някои източници храмът е най-старата джамия на Балканите. През 1968 г. тя е обявена за паметник на културата.

При генералния ремонт е извършено цялостно саниране на храма, интериорът е украсен с нови дърворезби на майстори от Северна Македония, подсилени и заздравени са основите на минарето. Средствата за ремонта са осигурени от Главното мюфтийство. Финансова подкрепа е била получена и от Турция.

Сред официалните лица на откриването бяха посланикът на Турция д-р Хасан Улусой, генералният консул на Турция в Пловдив Хюсеин Ергани, заместник-областният управител д-р Стефка Здравкова, главни мюфтии от Балканите, районните мюфтии в България. Приветствия отправиха главният мюфтия на България д-р Мустафа Хаджи и председателят на Председателството по религиозните въпроси в Турция проф. д-р Али Ербаш, който донесе и послание от президента Реджеп Ердоган.

 Районният мюфтия Басри Еминефенди припомни, че джамията е на 625 г. и е сред най-старите в България и на Балканите и благодари на всички, които са помогнали за неговото извършване. Кметът Добри Беливанов подари на Басри Еминефенди кристал с герба на Хасково.

Ербаш и Еминефенди си размениха подаръци, след което официалните лица символично прерязаха лентата на ремонтирания храм. След официалната церемония последва молитва в обновената Ески джамия.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай