Еноти нападнаха пеликаните в Сребърна

На този етап не може да се направи оценка на щетите в птичата колония

Еноти нападнаха пеликаните в Сребърна | StandartNews.com

Хищници са навлезли в територията на птичата колония от къдроглави пеликани в резервата „Сребърна“. Системата за видеонаблюдение на РИОСВ в Русе е регистрирала  нашествие на еноти, които са нападнали  гнездата на очакващите потомство птици.
Уплашените родителски двойки, чиито пилета още не са излюпени, са напуснали гнездата си и са се преместили на североизток от наколните платформи, монтирани край езерото. Пеликаните, които вече имат малки, са останали при потомството си въпреки опасностите, сочи  наблюдението.

На този етап не може да се направи оценка на щетите в птичата колония, защото появата на  хора около гнездата ще обезпокои допълнително птиците в размножителния им период, обясняват експертите.

Появата на диви животни, в т.ч. и на хищници, в територията на пеликаните не е прецедент. За да се пази защитеният вид от посегателства, около наколните платформи е монтиран електропастир. Ловци от региона ще организират подборен отстрел на енотите, чийто лов у нас не е забранен.

От няколко дни край езерото в биосферния  резерват „Сребърна“ са се появили и розови  пеликани. Дали те ще се заселят за постоянно   близо до къдроглавите си събратя още не е ясно, съобщават от екоинспекцията в Русе.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай