Експерти: Стратегията за детето е необходима

Комплексът за социални услуги за деца и семейства в Стара Загора организира днес дискусия, посветена на предизвикалата толкова вълнения Национална стратегия за детето

Експерти: Стратегията за детето е необходима | StandartNews.com

Комплексът за социални услуги за деца и семейства в Стара Загора организира днес дискусия, посветена на предизвикалата толкова вълнения Национална стратегия за детето. "Това не е идеален, но добър и необходим документ", заяви в ефира на Радио Стара Загора Ивайло Ябълкаров един от организаторите на дебатите. В тях ще участват водещи български специалисти като д-р Весела Банова от Държавната агенция за закрила на детето и Мая Грозданова от  УНИЦЕФ.
 "Идеята не е да бъдат отделени, извадени децата от "лошите" семейства, а да бъдат подкрепени тези семейства при учението и възпитанието на техните потомци", подчерта Ябълкаров. Според него негативната обществена реакция по отношение на стратегията означава най-вече недоверие към институциите. Иначе и според специалистите в документа имало редица спорни тези като например взетата като основа норвежка система, която е абсолютно неподходяща при нашите условия и традиции. Или пък налагащият се образ на приемните семейства едва ли не като касички за пари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай