Екофорумът „Сребърна“ да стане европейски

Природозащитници искат засилено участие на страните от Западните Балкани

Екофорумът „Сребърна“ да стане европейски | StandartNews.com

Международният ученически  екофорум „Сребърна“ да стане форум с европейско участие, в което  с приоритет да се включат страните от Западните балкани. Това  предложи  проф. д-р Светослав Герасимов, председател на Съюза за защита на природата в България, който  председателстваше журито на тазгодишното издание на  ученическата надпревара.

В екофорум „Сребърна 2019“ се включиха 22  ученически екипа от цялата страна и един колектив от румънския град Констанца. Всички те представиха разработки на екологични теми, свързани с акваториите на Дунав и Черно море.

Заради високото качество на  проектите на  гимназистите, журито даде три първи награди  на екипи от възрастовата група 8-12 клас. Бяха отличени проектите „Защото не могат да избягат” на Калина Грънчарова от десети клас на ЕГ „Акад. Л. Стоянов” в Благоевград, „Един град, една река, една съдба” на единадесетокласника от СУ „Йордан Йовков” в Тутракан Денислав Маринов и проектът „Естествени репеленти” на колектив от десетокласници Симона Найденова, Красимира Георгиева, Гергана Терзиева и Динамира Кирилова от ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон” във Велико Търново.

Във втората възрастова група първи стана  проектът „Влагометър” на колектив от ученици от пети и шести клас от ОУ „А. Г. Коджакафалията” в Бургас. Наградата на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе пък спечели  Диляра Рашидова от СУ „Йордан Йовков” в Тутракан за проекта „Пътеводител в живот без отпадъци“.

В тазгодишното издание на екофорума имаше и съпътстващ конкурс за рисунки, литературни творби и приложно изкуство, в който се включиха 420 млади автори. Творбите на 62 от тях бяха отличени с награди.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай