Чистят речните корита в София

Йорданка Фандъкова инспектира готовността за реакция при топенето на снеговете

Чистят речните корита в София | StandartNews.com

ФОТО: Нова тв

70 км речни корита на територията на София ще бъдат почистени тази година. Това съобщи кметът Йорданка Фандъкова. Тя инспектира днес готовността за реакция на дирекциите „Аварийна помощ и превенция“ и „Околна среда“ при повишаване на нивата на реките и язовирите след топенето на снеговете.

Фандъкова обясни, че през 2019 г. общината е планирала 1,7 млн. лв. само за почистване на реки и язовири. „На територията на Столична община преминават много реки, от които четири са основните. Отговаряме и за един важен участък от река Искър. Миналата година почистихме пет километра от Искър, сега сме подготвили проект за още десет“, каза кметът. Предстои ремонт на участъка от лявата дига на р. Лесновска, за което са осигурени над 1 млн. лв.

Във връзка със затоплянето на времето и предстоящото снеготопене от „Московска“ 33 следят денонощно нивата на реките и язовирите. В момента общината разполага с 23 станции, които подават информация за състоянието на реките. Предстои десет нови станции да бъдат монтирани на различни точки в града. Фандъкова обясни, че аварийната дирекция вече разполага и с кран, нов багер и машина, която улеснява екипите при полагането на диги. „Четири екипа с общо 40 души дежурят с обходи на рискови участъци и координират дейността и на всички останали служби като Столичен инспекторат, Дирекция по околна среда, районните кметове, Столична пожарна безопасност и „Напоителни системи София“, каза Йорданка Фандъкова. Тя увери, че при евентуално сериозно снеготопене няма да има рискове за хората. "Нивата на четирите главни реки на територията на столицата се наблюдават денонощно“, изтъкна кметът и допълни, че към момента няма рискове за преливане на реки и язовири.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай