Честваха 575 г. от битката при Варна

На събитието присъстваха вицепремиерът Мариана Николова, представители на правителството на Унгария, директорът на Полския културен институт, областният управител Стоян Пасев и много граждани

Честваха 575 г. от битката при Варна | StandartNews.com

С военен ритуал на Военноморските сили и заупокойна молитва в памет на загиналите воини беше отбелязана 575-годишнината от битката при Варна в парк-музея на бойната дружба "Владислав Варненчик".

На събитието присъстваха вицепремиерът Мариана Николова, представители на правителството на Унгария, директорът на Полския културен институт, областният управител Стоян Пасев, представители на общината, районните администрации и много граждани.

Директорът на Националния военноисторически музей доц. д-р Соня Пенкова коментира значението на битката при Варна, както и откриващатата се по-късно изложба на оръжия от фонда на НВИМ: "Една битка, която винаги е предизвиквала много въпроси, която все още има много тайни, свързани, както със съдбата на Владислав, така и с много други истории, които я съпътстват, но гарантирано остава в паметта на хората. Това е една много малка изложба, тя е съпътстващо събитие към международната научна конференция. Това е изложба с експонати, които са на Националния военноисторически музей в София, гостува тук в парк-музея, има любопитни експонати, които не са показвани до този момент във Варна - изключително интересен средновековен меч от времето на битката, бомбарда и много други, предимно въоръжение."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай