Бургас като на кино

Филмови продукции, фестивали и конкурси избраха морския град

Бургас като на кино | StandartNews.com

Филмови продукции, фестивали и конкурси избраха морския град

От тази учебна година със съдействието на общината стартира и екпериментален клас на Театрален колеж "Любен Гройс"

 

Морето, Плажът, Солниците, Морската градина, Моста, Сарафово, Летището, Грамофона, Часовника, КЦ "Морско казино", Гарата, Операта,  улица "Богориди", площад "Тройката",  площад "Жени Патева", Фара и Морска гара са част от емблематичните локации в Бургас, които с лекота се вграждат във филмовия пейзаж и се превръщат  в естествен декор на най-новите български кино продукции.

Киносредите са силно впечатлени и очаровани от  Рибарско селище "Ченгене скеле" и често го наричат -българската Венеция. 

Бургас, без да скромничи,се превърна в най-привлекателната локация при заснемане на водещи филмовите заглавия, които в последните години вкараха младата публика в киносалоните.

Всяка година списъкът с подходящи за снимки места нараства, а режисьорски и продуцентски екипи търсят логистична и финансова подкрепа за реализиране на филмите си именно на територията на морския град.

Общинския фонд "Култура" всяка година подкрепя няколко проекта, които се селектират от жури.

Тази година в полезрението на комисията попаднаха четири  пълнометражни филмови проекта и един сериал, на Калоян Лалев и Неда Морфова - "Дъщерите"; на Ники Урумов и Александра Костова - "Жени извън употреба";  на Стефан Тенев  "Клошар", на Зорница-София Попганчева - "Три килограма щастие"; на Севда Шишманова и Веселка Кирякова - "Парчета живот".

Всички кинопроекти са заложили на впечатляващ актьорски каст. Открояват се имената на Юлиан Костов, Мария Каварджикова, Теодора Духовникова, Койна Русева, Радина Кърджилова, Юлиян Вергов, Ивайло Христов, Деян Донков, Кире Гьоревски, Алекс Сърчаджиева, Самуел Финци, Захари Бахаров, Малин Кръстев, Юлиан Костов, Анастасия Левордашка, Миглена Караламбова, Ивайло Христов, Борис Лапшов, Стефан Щерев, Любомир Младенов, Ириней Константинов, Йоана Буковска-Давидова, Дария Симеонова, Герасим Георгиев - Геро, Владимир Зомбори, Владимир Пенев, Мая Бежанска.

Популярният български актьор Юлиан Костов, който се присъедини към хитовия сериал на HBO - "Белият лотос" с милиони фенове по цял свят,  също се снима във филм в  Бургас. Костов, който е сред най-успешните лица на българското кино зад граница и близък приятел на Мария Бакалова, ще блесне и в главната роля на филма "Клошар” , режисиран от Стефан Тенев.

Бургаската линия ще бъде подсилена и с участието на  актьорите Никола Парашкевов, Пламен Манасиев и Асен Лозанов.

Снимките на два от филмите, които подкрепя Община Бургас - "Дъщерите" и "Клошар" - вече са приключили. В момента на рибарското пристанище край Бургас се снима "Три килограма щастие" на Зорница София Попганчева.

"Ченгене скеле" ми взе сърцето още когато го  видях за първи път. Колоритни хора като никои други. Страстта, с която живеят, ме вдъхновява. Такъв декор е мечта за случвания съкровени и за сюжета на новия ми филм". Това сподели режисьорът и сценарист на филма на снимачната площадка.

"Има ли любов, има ключ за всички проблеми, дори извън писаните правила". Това е най-важното послание на филма, смята Зорница София. Според нея той ще отвори много дискусии за теми , които са спорни, неудобни, премълчавани. В главните роли ще видим  актьорите Владо Зомбори и Дария Симеонова. Сценарият е на Зорница-София съвместно с Виктория Пенкова и Петър Делчев. В интересни превъплащения влизат във филма и Стефка Янорова и Герасим Георгиев (Геро). 

В края на годината предстоят и две филмови премиери, получили финансиране от Община Бургас предходната година. 

"Без крила" на Ники Илиев. Продуцент е Башар Рахал, а в главната роля влиза Наум Шопов. Филмът е вдъхновен от истинската история на параолимпиеца от Плевен Михаил Христов. Той тръгва по кината на 6 декември, но бургаската му предпремиера ще бъде на 23 ноември.

Сцени от Бургас ще видим и в новия късометражен игрален филм с продуцент Александър Алексиев и с участието на Мария Бакалова. Той също предстои да бъде представен в морския град до края на годината.

Градът е  гостоприемен и предпочитан домакин за филмови фестивали и конкурси. Сред тях са Международния кинофестивал "София филм фест на брега", който се провежда от 2003 г. Художествен директор и председател на журито е Георги Дюлгеров. "София филм фест на брега" представя най-доброто от програмата на софийския фестивал. 

От втория "София филм фест на брега" през 2004 г. се връчват две награди, статуетки "Сребриста чайка", изработени от художника Никола Станчев - Награда на публиката за най-добър филм на фестивала и Награда на Община Бургас, определена от професионално жури. В рамките на фестивала бургаската публика е имала удоволствието да се срещне с много световни режисьори и актьори, сред които Джафар Панахи, Сергей Соловьов, Радивое Андрич, Алексей Попогребски, Генадий Островски, Анджела Родел, Зигфрид и др. През 19-те изминали години духа на бургаския фестивал са усетили Рангел Вълчанов, Иван Иванов, Весела Казакова, Иван Бърнев, Николай Волев, Пенко Господинов, Иван Черкелов, Светлана Янчева, Иглика Трифонова, Надежда Косева, Костадин Бонев, Светла Цоцоркова, Ивайло Христов, Драгомир Шолев и много други родни кинотворци, изминали пътя до Бургас неведнъж. 

Особено популярен и фаворитизиран от младото кино поколение е  Международен филмов фестивал Бургас /BIFF/ , който предлага богата и качествена селекция от филми, представяйки най-новите тенденции в световното кино. Събитието е с конкурсен характер в категориите "игрален пълнометражен" и "късометражен филм".  Той се провежда от 2016 г. и гости в програмата му са били успели имена в кино индустрията като Камен Калев, Теодор Ушев, Дьорд Палфи, Андреа Де Сика, Вано Бурдули, Патрик Шиха, Пол Ами, Георги Стоев - Джеки, Христо Илиев - Чарли, Джони Пенков,  Педро Дуарте, Вики Река Киш, Мартичка Божилова, Илкер Савашкурт, Керем Аян, Руши Видинлиев, Джансел Елчин и много други.

За трета поредна година Бургас ще бъде домакин на Детски международен анимационен фестивал. Цветната инициатива ще даде подходящ завършек на летните приключения, в дните от 19 до 22 септември. Събитието ще предложи на младата аудитория вълнуваща програма, както и  възможността деца и младежи да се гмурнат в света на анимацията през личния си опит.

Mеждународният детски анимационен фестивал ще предложи селекция от 24 заглавия в конкурсната си програма. Официалното откриване на инициативата ще се случи на 19 септември от 18.00 часа, в зала "Тончо Русев" на Културен дом НХК. Фестивалът приканва публиката да изследва пресечната точка между нововъзникващите технологии и класическото анимационно изкуство чрез селекция от филми, участвали в международни състезания и творения на студенти от университетите за театър и кинематография.

Директорът на фестивала е проф. Анри Кулев.

Експериментален клас по актьорско майсторство за кино и театър на Театрален колеж "Любен Гройс" в Бургас

Мечтата на много бургаски момичета и момчета да усвоят тайните на актьорското майсторство става все по-лесно осъществима, защото от настоящата учебна година Театрален колеж "Любен Гройс" разкрива свои клас в Бургас. Ръководител ще е актьорът и режисьор Ники Илиев, а асистент талатливият бургазлия Георг Киряков.

Студентите ще се обучават в зали на Културен дом НХК. Документите за кандидатстване трябва да се подадат до 7 октомври. Изпитите са на 9 и 11 октомври, а учебната година ще стартира на 4 ноември.

Разкриването на класа по актьорско майсторство се осъществава с активното съдействие на Община Бургас.
Отново по идея на ТК "Любен Гройс" и  Община Бургас се реализира и стартиралият днес уъркшоп "Магията на театъра и киното" в Културен дом НХК.

Известни актьори и лица от кино индустрията като Башар Рахал, Ники Илиев, Михаил Махайлов, Ваня Николова, Любомира Башева, Геор Киряков и други популярни имена обучаваха в рамките на седмица участниците в курса как се прави филм от "А" до "Я" .

Преминалите този курс ще ползват  финансови преференции, ако бъдат приети в бургаския клас по актьорско майсторство за кино и театър на Театрален колеж "Любен Гройс".

В кино работиницата всички участници подготвиха свой кратък филм, свързан с Бургас, който ще бъде представен на официална церемония в петък / 20 септември/.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай