Бум с имотите! Какво правят пловдивчани

Каква е цената на квадрат "под тепетата"

Бум с имотите! Какво правят пловдивчани | StandartNews.com

Центърът на Пловдив, районът на Младежкия хълм, на парка "Отдих и култура", "Капана", около "Пещерско шосе" и още няколко квартала са най-скъпите от гледна точка на имотите във втория по големина град у нас.

Статистиката показва, че в момента там

средната цена е над 1100-1300 евро/кв. метър жилищна площ

Скъпи, но една идея по-евтини, са жилищата в "Кършияка", около Захарна фабрика, в огромния жилищен комплекс "Тракия" и на други места, а най-евтини са тези близо до индустриалните зони.

В Стария град средната цена на имотите отдавна надвишава 2500 евро/кв. метър, но там рядко има сделки.

Силен ръст на цените на имотите има във всички големи градове в България, но в Пловдив той в известен смисъл позакъсня. Ако пикът в София, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Плевен и др. започна в края на 2021 г. и стига връх през 2022-2023 г., в Пловдив цените поеха стръмно нагоре малко по-късно.

В момента може да се каже, че растат с най-големи темпове.

При това през второто тримесечие на 2024 г. градът се оказа единственият сред шестте големи, в който броят на сделките спадна на годишна база – навсякъде другаде той продължава да се увеличава.

Или както казват местните брокери: пловдивчани в момента не купуват жилища, те ги продават.

Има още една особеност на имотния пазар в града под тепетата – от имоти в момента там се печели доста добре, дори най-добре в сравнение с останалите големи градове.

Ако сравним например средните цени на имотите в София през 2000 г. и сегашните, то преди 24 г. те са стрували средно 583 лв./кв. метър, а сега са около 4000 лв. С други думи - те са генерирали средна годишна доходност от 8,7%, без изобщо да се отчита тази от наем, която е била около 4%.

Дори да вземем малко по-кратък период - 10 г., ще видим, че недвижимите имоти са носили

годишна доходност 7,9%, без да смятаме доходността от наем,

т.е. покупката на имот е един от начините добре да се справим с обезценката на парите. Защото 7,9% на годишна база е много повече от нищожния 1% и по-малко, акот са оставени в банка.

Ако направим същите изчисления по отношение на Пловдив, ще видим, че годишната доходност от имот там е дори 18% и е най-високата сред всички големи градове в България. Защото във Варна и Бургас определено доходността е малко по-ниска от тази в столицата – движи се между 6 и 7% годишно, а в останалите големи градове е дори по-ниска.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай