Близо 2000 първокурсници прекрачиха прага на Тракийски университет

По традиция беше предаден ценният ключ на знанието

Близо 2000 първокурсници прекрачиха прага на Тракийски университет | StandartNews.com

Празничният първи учебен ден в Тракийски университет – Стара Загора започна с водосвет за здраве и благоденствие в университетския храма Св. Патриарх Евтимий, който беше отслужен лично от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан  и свещеници от епархията.

Пъстра концертна програма с участие на талантливи студенти, в изпълнение на български фолклорни песни и танци, естрада, латино танци и поезия съпроводи официалното откриване на академичната 2024/2025 година.

Ректорът проф. Добри Ярков приветства първокурсниците с топли думи: „Скъпи първокурсници, благодарим Ви затова, че избрахте Тракийския университет и че избрахте да останете в България! Вие сте част вече от едно голямо международно семейство и днес сърцето ми се изпълва с радост, като виждам колко много хора стоят отпред. Следващите 4-5 години университетът ще бъде Вашият дом, пожелавам Ви да бъдете здрави, успешни, да получите максимално знания и умения от нашите прекрасни преподаватели. Тук може да учите, спортувате, танцувате и да се забавлявате! Гордейте се, че сте студенти на Тракийския университет, както аз се гордея, че съм негов ректор. Желая Ви от сърце успех и попътен вятър!“.

Празникът беше уважен от заместник-министъра на земеделието доц. Деян Стратев, заместник-кмета по образование Надежда Чакърова, областния управител на област Стара Загора Методи Марков, председателя на ВОН проф. Лили Вълчева, от посланици и търговски аташета към посолствата в България, директори на училища, институции и организации, а най-далечните гости бяха професори от партньорски университет в Нигерия.

По традиция беше предаден ценният ключ на знанието – от завършващия Медицина Йованче Алексовски на първокурсници от различни специалности, които ще са новите му пазители до догодина, когато ще го предадат на новите си колеги.

Красив финал поставиха самите първокурсници, които се качиха горе на сцената, за да си честитят новата академична година под звуците на акапелното изпълнение на Многая лета и на фона на летящите в небето балони в цвета на националния флаг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай