Благоевград отбелязва националния празник

Множество събития, посветени на 142 години от Освобождението на България от турско робство, ще отбележат празника в Благоевград.

Благоевград отбелязва националния празник | StandartNews.com

Тържествата по повод националния празник 3 март започват още на 2 март с празничен концерт на Камерна опера Благоевград в зала "Пейо Яворов". В програмата ще бъдат включени  творби от П. Владигеров, П. Хаджиев, П. Стайнов, Л. Пипков, М. Големинов. Участват: Венера Мелеки, Юрий Николов, Теодора Петрова. Диригент е Светлана Галианова. Входът е свободен!

В празничния 3 март честванията започват от 9,30 часа с панихида за загиналите за Освобождението на България от османско иго. Ще бъдат положени и цветя на паметния знак на майор Иван Павлович Орлински, който се намира в двора на църквата „Въведение Богородично“.

По улиците на града ще премине и шествие от два лъча, които ще се обединят на площад „Македония“. Първият лъч тръгва в 10,15 часа от Съдебната палата в посока пл. Македония. Ученици от училищата с училищните знамена ще бъдат предвождани от Биг Бенд Благоевград и ще продължат по улица „Тодор Александров“. Шествието ще спре пред паметника на Гоце Делчев.
 
От 10,30 часа в градинката пред централен вход на стадион „Христо Ботев“ ще бъдат положени цветя в знак на признателност на паметната плоча в чест на посрещането на руските освободителни войски. Непосредствено след това ще тръгне и вторият лъч от шествието, който ще премине по ул. „Трети март“ и ще стигне до пл. Македония.

Честванията ще продължат с тържествено издигане на националния флаг на Република България в 11,00 часа на площад „Македония“ в центъра на Благоевград с молебен за здраве и благоденствие на българския народ, отслужен от благоевградските свещеници. Веднага след издигането на националното знаме кметът на общината инж. Румен Томов ще се обърне към жителите и гостите на града с тържествено слово. След това ще бъдат положени венци и цветя пред паметника на Гоце Делчев на площад „Македония“.
 
Програмата, посветена на 142 години от Освобождението на България ще продължи с празничен концерт на Ансамбъл "Пирин“ на площад „Македония“. Концертът започва в 11,30ч.
 
Регионалният исторически музей е подготвил интересна програма по повод Националния празника на Република България. Освен традиционния безплатен вход, от който ще могат да се възползват посетителите на музея през целия празничен ден, съвместно с представителите на РК "Традиция"-Благоевград, ще се проведе "Урок по родолюбие", в който ще бъдат представени въоръжение и униформи от времето на Руско-турската Освободителна война. От 14:00 часа ще бъде открита фотоизложбата "Истинската България" на Асен Великов.
В 14 часа концерт ще изнесе Ансамбъл "Езерец" към НЧ "Никола Вапцаров - 1866"

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай