Благоевград отбеляза Освобождението си с военен парад

Градът отпразнува 107-годишнината от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония

Благоевград отбеляза Освобождението си с военен парад | StandartNews.com

Празничният 5 октомври в Благоевград започна с  полагане на венци и цветя пред паметниците на героите. На тази дата през 1912 година са освободени Горна Джумая и Пиринска Македония.

Честванията по повод годишнината стартираха с панихида за загиналите за освобождението на Горна Джумая от османско иго, отслужена от свещеници в храм "Въведение Богородично".

Участие в честванията взеха министърът на отбраната Красимир Каракачанов, евродепутатът Андрей Новаков, народният представител Даниела Савеклиева, областният управител Бисер Михайлов, и. д. кметът Иво Николов, зам.-кметът Христина Шопова, кметът на Чаковец, Хърватия, Стйепан Ковач, представители на институции и граждани. Бяха положени цветя пред паметния знак на майор Иван Павлович Орлински.
Националният флаг на Република България бе издигнат на площад „Георги Измирлиев-Македончето”, където министърът на отбраната Красимир Каракачанов прие почетния строй.

Десетки представители на клубове на Национално движение „Традиция” от страната демонстрираха пред присъстващите военното облекло и въоръжение на борците за обединение и свобода на родината ни – от въстаниците през Априлското въстание до войниците във Втората световна война. Паметникът на Георги Измирлиев бе отрупан с цветя, положени от официалните лица, граждани и ученици.       

Венци и цветя бяха положени и пред паметника на Македоно-одринското опълчение.
Бяха прочетени имената на всички опълченци от региона, включили се в борбите за освобождение.
След тържествената част започна концерт на емблемата на Пиринския край – Ансамбъл „Пирин”, на площад „Македония”. Стотици жители и гости на града се насладиха на изпълненията на майсторите на фолклора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай