Африканската жега пали водни бунтове

Воден режим в много пловдивски села заради остарялата ВиК мрежа

Африканската жега пали водни бунтове | StandartNews.com

Африканска жега ще мори Пловдивско следващите десетина дни. Температурите тръгват рязко нагоре още във вторник, когато се очаква живакът да надхвърли 36 градуса. В следващите дни ще става все по-топло. Предстои  горещо и сухо време до 8-9 август - около и над 40 градуса, предупреди климатологът от Софийския университет проф. Георги Рачев. Той припомни, че Пловдив държи августовския рекорд от 45 градуса, поставен през 2000 г. 

Жегата може да предизвика вълна от протести заради принудителния воден режим, на който са подложени половин дузина села край Пловдив. Техните жители се къпят и мият по график вече цяло десетилетие, а често са принудени да разчитат на питейна вода от магазина, пише Марица. 

Живеещи в богатия на води район са принудени да използват нерегламентирани чешми и да зареждат огромни количества от поскъпващите минерални и изворни води от магазина, докато хиляди кубици изтичат в остарялата мрежа на ВиК-Пловдив. Почти всички общини в областта реализираха своите Водни проекти. В тях са налети над 250 млн. лева от Европа. Повечето средства обаче са за канализация и пречиствателни станции. Във водоизточниците и тръбопроводите, които са в активите на ВиК-Пловдив, на много места не е инвестирано с десетилетия, а хората разчитат на съоръжения от втората половина на миналия век.  

През последната седмица търпението на хората от няколко села, изпепелени от жегата, се изчерпи и те излязоха на протест. В момента обявен режим има за четири села в общините Асеновград, Първомай и Карлово. Кметовете там вече издадоха заповеди и обявиха в кои квартали в кои часове ще тече вода от чешмите поради намален дебит във водоизточниците. Управниците на селата Долнослав, Соколица, с. Тополово и Искра предупредиха, че при задълбочаване на сушата е възможно да се премине на друг режим. Проблемът не е от вчера, а поне от 10 г., разказват жителите на селата и заявиха, че няма да търпят повече това.  

В асеновградското село Червен излязоха на протест и блокираха пътя Асеновград-Кърджали в събота заради режим на водата, който продължава вече няколко лета. Всяка година от юни почти до края на декември местните са принудени да се запасяват с бутилки и легени, но и това не помага.

В хисарското Кръстевич изгарят от жажда, близо 20 дни местните живяха без капка вода. Без официално да е обявено, Кръстевич е в бедствено положение, алармира кметът Тодор Стоев. Той и работникът на ВиК огледали водоема и водоизточника и положението се оказало трагично. Вода няма, а за 24 часа не може да се събере количество до ниво 80 см, за да потече водата по тръбите. За да облекчи положението поне малко, кметът на селото тръгна към съседната община Стрелча да се моли за водоноска. По настояване на кмета Тодор Стоев  и след сигнал на "Марица" в селото бе осигурена водоноска. 

Кръстевич изгаря от суша поради липса на вода всяко лято. Селото се снабдява с живителната течност само от един водоизточник. Но когато няма дъжд, поточето пресъхва и водоемът остава празен.

От 1 юли  ВиК-Пловдив въведе режим на водата в селото. Сутрин има в горния край на селото, вечер - в долния, но това не решава въпроса. Кметът на селото Тодор Стоев се закани, че веднага след като бъде сформирано редовно правителство, тръгва за София и докато не реши въпроса с водата на селото, няма да се връща в Кръстевич.

Жителите на селото вече направиха подписка до ВиК-Пловдив, те искат да се реши цялостно проблемът с водоснабдяването, като се реализира проект на Община Хисаря, който включва изграждане на нов водоизточник, помпена станция и малка пречиствателна станция за питейната вода. Но в момента се одобряват проекти само за селища с население над 2000 жители, а Кръстевич едва наброява 300 души. 

Междувременно жителите на Кръстевич се зарекоха, че ще спрат да плащат сметките си за вода, тъй като такава в чешмите няма, както и да гласуват при избори. Те стягат мощен протест в събота - 31 юли, като смятат да блокират републиканския път Пловдив-Панагюрище, който минава през селото. Очаква се на площада да излязат 200 души, които ще поискат нов водоизточник и качествена питейна вода, защото "режимът на водата е  кошмар, в който живеем от десетилетия", твърдят местните хора. И обясняват, че освен че я няма, водата от чешмите в  Кръстевич не става за пиене, а в добавка - не е и никак евтина.

Местните са категорични, че предприемат драстични мерки, за да привлекат вниманието на институциите, заяви Даниела Пиронкова от селото. На протеста ще заявим, че ако не започне решаване на проблема, Кръстевич ще бъде първото село в България, което ще откаже колективно да плаща сметките си за вода. "Ние плащаме по 1.49 лв. на кубик. А когато има вода, тя е мътна, с примеси и с лош вкус. Това се знае и от ВиК, и от Община Хисаря.  Когато сме на режим, често проверяваме кранчетата, въздухът върти водомерите и тогава ни начисляват двойно. Искаме да се сложи край  и на това безобразие", разказа Пиронкова пред "Марица".

 В Зелениково си ходят на гости, за да се изкъпят.

В края на юни жители на селото обявиха гражданско неподчинение. Те блокираха главния път през селото и не допуснаха преминаването на автомобили. Причината за недоволството им беше липсата на вода близо три седмици. Тогава местните хора разказаха, че в брезовското село бедстват. В най-големите жеги възрастни хора и семейства с малки деца не могат да се изперат и да си сготвят. А единственият вариант за питейна вода е водоноската, разположена пред кметството в селото. Някои дори се принудили да отидат да живеят при свои близки в Пловдив или пък при познати в съседни села, за да се изкъпят. Причината за безводието се оказа старият водопровод и множеството аварии. Тръбите последно са подменяни през 1986 г. Оттогава често се появяват аварии, а хората с дни остават без вода. В последните месеци обаче проблемите зачестили. Само за 10 дни местните преброили 7 аварии. Тръбите се пукат, но още щом проблемното място се оправи и водата се пусне, се появява нова авария на друго място. Просто защото цялата водопреносна мрежа е остаряла, обясняват в селото. 

Малко след протеста ВиК се зае с подмяна на захранващото трасе от помпената станция до водопровода, който е с дължина 3800 метра. В изкопните работи се включи и техникът на общината, за да помогне за по-бързото справяне с проблема.

Общината осигури две водоноски - едната за питейни нужди, а другата за битови нужди. В кметството на селото бе изготвен списък за нуждаещите се от питейна бутилирана минерална вода, която се извозваше до крайно нуждаещи се и трудноподвижни граждани.

Хранилката "ВиК"

Като прибавим към сухия режим в десетки села и мангана във водата на хората в Брестовица, проблемът с услугите, които ВиК-Пловдив предлага в областта, би трябвало отдавна да са във фокуса на вниманието на ръководителите на Областната управа, държавния "Български ВиК холдинг" и Министерството на регионалното развитие и благоустройството. От тези институции хората очакват отговора и на друг основен въпрос - защо водният оператор в Пловдив продължава да се управлява от политически лица, които нямат нищо общо със сектора, дружеството от години се е превърнало в партийна хранилка и се пълни с "калинки" на фона на недостига на инженерен и технически състав. Може би именно в професионалния капацитет на хората, управляващи от години ВиК-Пловдив, се крие отговорът на въпросите с липсата на реални инвестиции и лошото качество на предлаганата услуга.

Жители на пловдивското село Червен излязоха на протест в събота заради режим на водата, който продължава вече няколко лета. Всяка година от юни почти до края на декември местните са принудени да се запасяват с бутилки и легени, но и това не помага.

"Сутрин ставаш, отиваш на работа и не можеш да се измиеш. Трябва да се миеш с кофата", казва Георги Димитров. "Когато пуснат водата - два часа духа въздух, водомерът върти и ние плащаме въздуха", добави Христо Мерков. Безводието са принудени да търпят 720 постоянни жители, като през лятото броят на потърпевшите се увеличава с още 200 виладжии.

От няколко години хората в Червен слушат обещания, че проблемът с водата ще бъде решен. Преди години е направен ремонт на ВиК мрежата в района за 1,3 млн. лв., но режимът продължава и днес.

Главният инж. на ВиК - Пловдив, Антон Гълъбов успокои червенци, че този път наистина се подготвя изграждането на нов водоизточник, който ще е в местността Карасулука.

Бактерии ешерихия коли, колиформи и ентерококи бяха открити от РЗИ в питейната вода на Калофер през юни. Пробите бяха взети от 6 чешми в града. Последното изследване бе направено на 22 юни, а от инспекцията съобщиха на сайта си, че водата е годна за битови нужди, но не и за пиене.Бактериите ешерихия коли живеят в червата на хората и на топлокръвните животни. Наличието им в питейната вода означава, че отпадъчни води от човешка дейност или животински изпражнения са замърсили водоизточника. Калофер ползва вода от повърхностен водоизточник, сочи справката на РЗИ.

Водата в Калофер не става за пиене от години. Миналото лято десетки блокираха Подбалканския път София-Бургас заради мътна и негодна за пиене вода в града. Те поискаха и изграждане на пречиствателна станция за питейните води. А тогава от ВиК обещаха, че в срок от една година ще подменят старите тръби. Срокът изтича през август, припомни кметът на Калофер Румен Стоянов.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай