5 млн.лв. дефицит в бюджета на Разград

В момента тече пълна проверка на всички дейности в общината, обследва се работата на общинските предприятия

5 млн.лв. дефицит в бюджета на Разград | StandartNews.com

5 млн.лв. недостиг в бюджета на Разград зейва в края на 2019 година. Това съобщи новият кмет Денчо Бояджиев, който след 4-годишно прекъсване за четвърти път пое поста на градоначалник в лудогорската община.
Дефицитът в местната хазна е резултат на  бездействия, неправилни решения и абдикация от отговорност от страна на досегашната местна управа, показали първоначалните проверки. Над 2 милиона глоби грозят кметството заради просрочени или некачествено изпълнени инфрастуктурни проекти по оперативни програми, финансирани с европари.  

Над половин милион санкция за лошо  изпълненен проект по подобряване на градската среда в ж.к. „Орел” вече е наложена и потвърдена от съда, забавянето на ремонта в 10 училища и детски градини предвещава още наказания. Има забавени плащания към доставчици, като само дълговете  към сметосъбиращата фирма са над 1,2 млн лева.

В момента тече пълна проверка на всички дейности в общината, обследва се работата   на общинските предприятия, за да се  направят нужните промени, които ще възстановят нормалния ритъм на работа, обясни кметът. Той предупреди, че лошото финансово състояние на общината вероятно ще наложи повишаване на местните данъци и такси. Дефицит от 5 млн. е около една трета от годишните собствени приходи на общината и тази дупка в бюджета ще трябва да се пълни, не скри тревогата си  Денчо Бояджиев.

Ако при проверките в местната администрация се установят нарушения на законите, то данните за това ще бъдат предадени на прокуратурата, предупреди новоизбраният кмет.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай