Събота,

3 жени в болница, яли кисело зеле

От: СТАНДАРТ -
A
A
A

На 2 февруари в пазарджишката областна болница са хоспитализирани три жени, които имали сходни оплаквания - гадене, повръщане, студени тръпки. Две от жените имали и диариен синдром, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение, предава новини.бг.
 
И при трите жени симптомите са се появили два часа след консумацията на кисело зеле и зелев сок. Зелето е било домашно приготвено в бидон. Жените са на възраст 80, 51 и 35 години.

При постъпването си в болницата и трите жени са били в тежко състояние, приети са с ниска телесна температура, втрисане, точковидни зеници, позиви за повръщане и диария. Заради тежкото състояние, в което са били, жените са настанени в отделението по анестезиология и интензивно лечение, където са извършени реанимационни мероприятия за стабилизиране на състоянието им. Днес жените са преведени в инфекциозното отделение за изолация, допълнителни изследвания и проследяване.

В момента състоянието им е стабилно. От първите взети проби за микробиологично изследване не се установява растеж на патогенни микроорганизми, но резултатите не са окончателни и наблюдението продължава.

От лечебното заведение напомнят на гражданите, че при домашно консервиране е важно да се спазват всички изисквания за безопасност. Важно е да се знае дали продуктите са третирани с пестициди, спазен ли е карантинният срок след приложението им. Преди да се приготвят продуктите, трябва добре да се измиват.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички