116 години от Илинденско-Преображенското въстание

Благоевградската общественост се поклони пред паметника на Гоце Делчев в града

116 години от Илинденско-Преображенското въстание | StandartNews.com

116-годишнината от избухването на Илинденско-Преображенското възстание бе тържествено отбелязана в Благоевград. Пред паметника на Гоце Делчев цветя положиха народните представители Даниела Савеклиева и Атанас Стоянов, заместник-областният управител Иван Стоянов, главният секретар на областна администрация Ася Велкова, заместник-кметът на Благоевград Иво Николов, общински съветници, представители на политически партии и културни институции, граждани.
   
Полагането на цветята бе предшествано от изпълнение на Химна на Република България, а възпитаниците на театрална школа „Ер малък“ към ДТ „Проф. Енчо халачев“ припомниха славни моменти от историята, свързани с подготовката и избухване на Илинденско-Преображенското въстание.

Илинденско-Преображенско въстание е организирано от Вътрешната македоно-одринска революционна организация. То избухва на 2 август (нов стил) 1903 година и обхваща Македония и Одринско. Въстанието отбелязва връхна точка в национално-освободителната борба на македонските и тракийски българи. По данни на ВМОРО, заради потушаването на въстанието 30 000 души от засегнатите региони на Османската империя бягат в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай