107 години от освобождението на Горна Джумая

Благоевградската общественост ще отбележи годишнината с богата празнична програма

107 години от освобождението на Горна Джумая | StandartNews.com

107 години от освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония ще отбележи община Благоевград на 5 октомври. Честванията по повод годишнината ще бъдат съпроводени с богата празнична програма, която ще продължи през целия ден.

Денят ще започне в 09.30 часа  с Панихида за загиналите за Освобождението на Горна Джумая от османско иго и полагане на цветя на паметния знак на Майор Иван Павлович Орлински. Тя ще бъде отслужена в църковен храм „Въведение Богородично“. След това ще бъде издигнат националният флаг на Република България, ще бъде извършен и тържествен преглед на знамена и униформи на българската армия. Венци и цветя ще бъдат положени на паметника на Георги Измирлиев-Македончето и на паметника на Македоно-одринското опълчение, който се намира на площад „Мите Марков“. По-късно, по обяд концерт ще изнесе ансамбъл „Пирин“.

Втората част от празничната програма ще започне с тържествена сесия на Общинския съвет в Благоевград и церемония по връчване на наградите „Личност на годината“. Сесията ще се проведе от 17.00 часа в ДТ „Никола Вапцаров“.

От 19.00 часа предстои Втори международен детски фолклорен танцов фестивал „Ритми и багри“ на ЦЛРТБ, който ще се състои на площад „Македония“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай