Станислав Младенов: Скандално презастрояване на "Овча купел"

Вдигат кооперации и край Владайската река, каза кандидат-депутатът от БСП в София

Станислав Младенов: Скандално презастрояване на "Овча купел" | StandartNews.com
  • Хората, които живеят в квартала, са много разтревожени и вече са подали 7 жалби до различни инстанции, каза кандидатът за народен представител от "БСП за България"

За предстоящо скандално презастрояване в столичния район "Овча купел" алармира кандидатът за народен представител от Коалиция "БСП за България" Станислав Младенов, който е с преференция 103 в 25-ти МИР в София. Разчистеният и подготвен за започване на строеж терен се намира между улиците "Рачка", "Ливада" и "Войводина могила" по брега на река Владайска и точно зад сградата на община "Овча купел". Станислав Младенов се срещна с притеснени граждани, организирани от юриста Аглика Виденова, които живеят в блоковете наоколо и търсят начин да предотвратят поредното бетониране на зелени площи.

"Хората са много разтревожени и вече са подали 7 жалби до различни инстанции - областен управител, кмета на София, главния архитект и 4 от постоянните комисии към СОС. След справка в районната администрация на "Овча купел" и в ДАГ са установили, че преди месец има издадено разрешително за строеж на частно лице и промяна на ПУП. Но обява за публично обсъждане на тази промяна на ПУП няма. А 14-дневният срок за обжалване е изтекъл, без гражданите да разберат, че изобщо има подобен инвеститорски интерес. Гражданите твърдят, че не е издадено разрешително за започване на строителни дейности, около разчистения терен не видяхме да има и указателни табели и заграждения за обезопасяване. Притеснените хора твърдят, че са проверили в "Зелени системи" и от там не е издавано разрешително за изсичане на дърветата на терена за строеж", разказа Станислав Младенов.

Плановете са на това място да бъдат издигнати четири високи жилищни кооперации. Разчистената площ е за начало на строежа на първата от тях. Останалите ще бъдат по протежението на река Владайска до мостчето на ул. "Ангелов връх", твърдят гражданите. Те са много притеснени, тъй като мястото е мочурливо, брегът на Владайската река не е укрепен, има свлачищни процеси, околните блокове са напукани и като цяло не е подходящо за строежи на сгради.

"В квартала се надига бурно недоволство. Хората, които живеят наблизо, вече организират подписка срещу бъдещия строеж. Събират я на два пункта в района. Гражданите са готови и за протести. Според тях са нарушени нормативите на ЗУТ, който има изискване за 30% озеленяване при подобни строителни намерения. А в конкретния казус, според тях, не са повече от 10%. Хората твърдят също, че не е спазено и отстоянието от намиращите се в близост жилищни кооперации", каза още Младенов.

Кандидатът за народен представител от Коалиция "БСП за България" се ангажира да провери възникналия нов казус с презастрояване в града и да подкрепи гражданите в опитите им да защитят зелените площи.

"Проблемът с презастрояването в София е огромен и изключително труден за разрешаване. Трябва обаче всички заедно - и гражданите, и собствениците на имоти да намерим това решение, за да може всички да живеем спокойно в подреден град", коментира Станислав Младенов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай