С тази корупция само се водим, че сме в Европа

Това коментира Иван Анчев от Републликанци за България

С тази корупция само се водим, че сме в Европа | StandartNews.com

 

България трябва да бъде добре технологично и икономически развита, тогава ще преминем на по-висока скорост в Европейския съюз.

Това каза водачът на листата на Републиканци за България за 14 МИР - Перник и трети в листата на София област Иван Анчев в предаването „Седмицата“ по Дарик радио. „Евросредствата са един отличен инструмент за държавно и обществено развитие, но понякога се използват неефективно, да не кажа много пъти и престъпно.

Примери колкото искате. Много е важно дълбоко да бъде реформирана съдебната и прокурорската част от правораздаването, защото тук е Ахилесовата пета. Усещането на българина за липсата на право води до липсата на желание за обществено развитие на държавата. Именно затова нашият основен слоган е за държава с правила, които да са еднакво валидни за всички. Всички трябва да са абсолютно равни пред закона независимо от социалния им статус, изрази мнение Анчев.

 „Считам, че европейското финансиране е добро само по себе си. Нека да го има. Вече каква ще бъде формата за това нека да дадем възможност за по-голяма разнообразност. Има възможности през кохезионните фондове и през фондовете за присъединяване. Аз считам, че е по-важно, когато европейските средства бъдат отпуснати и бъдат изразходвани целево без да бъдат нарушавани правилата на Европа за тяхното изразходване.

Ние виждаме в момента, че е на лице силно изкривено изразходването на тези средства посредством ин хаус процедура, което за мен е една абсолютно корупционна порочна практика, защото по този начин липсва състезателното начало и законово се заобикаля законът“, заяви водачът на листата на 14 МИР Перник и бивш генерален консул на България в Чикаго.

По думите му това не трябва да става практика. „Никой не иска да признае, че Европа е на две скорости, но Европа и в момента е на две скорости, щом говорим за държави в Шенген и извън него, щом говорим за държави в еврозоната и извън нея.

Това само по себе си е Европа на две скорости. Въпросът е какво да направим ние, за да отидем в Европата на най-високата скорост, а не да сме самодоволни, че въобще сме в този отбор.

Важното да направим така, че България да бъде добре технологично развита, да бъде с правов ред, с добро икономическо развитие, с ясна визия какво иска да се направи в следващите две или три десетилетия и тогава България ще премине на по-висока скорост.

Основният проблем на България  е корупцията и докато ние не я изкореним, няма да постигнем нищо“, категоричен  е Иван Анчев. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай